Hlavní obsah

Telefony palestinských aktivistů obsahovaly izraelský spyware

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Vyšetřování odhalilo přítomnost izraelského spywaru Paegasus od společnosti NSO Group v mobilech šesti palestinských aktivistů. Tři z nich pracují v neziskových organizacích, které Izrael nedávno označil za teroristické.

Článek

Spyware (tedy program, který odesílá data z uživatelova přístroje bez jeho vědomí) od izraelské společnosti NSO Group, také známý jako Pegasus, byl detekován v mobilních telefonech šesti palestinských aktivistů za lidská práva. Jde zatím o první doložený případ nainstalování tohoto sledovacího softwaru na zařízeních palestinských aktivistů, uvádí stanice Al Jazeera.

Odhalení v pondělí zveřejnila nezisková organizace Front Line Defenders ve spolupráci s lidskoprávní organizací Amnesty International a odborníky z oddělení Citizen Lab na Univerzitě v Torontu. Podle Al Jazeera ale stále není jasné, kdo spyware na telefony nainstaloval.

Podle deníku The Washington Post Pegasus umožňuje nejen sledování stisků kláves a veškeré komunikace z telefonu (SMS, e-maily, vyhledávání na webu), ale také umožňuje odposlouchávat telefonní hovory, sledovat polohu a skrytě používat mikrofon a fotoaparát mobilního telefonu.

Tři z Palestinců napadených tímto spywarem pracují pro organizace, které Izrael v říjnu v rámci poměrně kontroverzního kroku označil za teroristické, informuje deník The Guardian.

Konkrétně má jít o ekonoma a amerického občana Ubaie Aboudiho, který pracuje v Bisanově centru pro výzkum a vývoj v Ramalláhu na Západním břehu Jordánu, Ghassana Halaiku z lidskoprávní organizace Al-Haq a právníka a lidskoprávního aktivistu Salaha Hammouriho. Zbytek napadených si přál zůstat v anonymitě.

Aboudi deníku Guardian řekl, že ztratil „jakýkoli pocit bezpečí“ vinou „dehumanizujícího“ hacknutí svého telefonu, který má „po jeho boku ve dne v noci a obsahuje fotografie jeho tří dětí“. Krátce poté, co se o napadení svého telefonu dozvěděl a informoval o něm rodinu, jeho žena několik nocí „nespala z představy tak hlubokého zásahu do našeho soukromí“, uvedl Aboudi. Spyware Pegasus byl podle pracovníků Front Line Defenders v Aboudiho telefonu od letošního února.

Lidskoprávní organizace Al-Haq vyzvala Organizaci spojených národů, aby celý případ prošetřila. „Vyzýváme OSN, aby zahájila vyšetřování a odhalila toho, kdo stojí za používáním tohoto programu ke sledování telefonů aktivistů za lidská práva, což je krok, který ohrožuje jejich životy,“ cituje agentura Reuters prohlášení organizace.

Izraelské ministerstvo obrany již dříve uvedlo, že šest zmíněných palestinských organizací bylo napojeno na Lidovou frontu pro osvobození Palestiny (PFLP), politické hnutí, pod které spadá i ozbrojené křídlo, které v minulosti podniklo útoky proti Izraeli.

Organizace „byly aktivní pod dojmem, že jsou součástí občanské společnosti, v praxi ale tvoří rameno vedení PFLP, jehož hlavní činností je osvobození Palestiny a zničení Izraele,“ cituje vyjádření ministerstva deník The Guardian. Podle kritiků je označení organizací za teroristické předčasné, Izrael totiž stále nepředložil dostatek důkazů o napojení lidskoprávních aktivistů na Lidovou frontu pro osvobození Palestiny.

Stejně tak ale zatím neexistují důkazy, že by za nainstalováním spywaru do telefonů šestice aktivistů stál Izrael. NSO Group už dříve uvedla, že svůj program poskytuje pouze vládním klientům za účelem boje proti závažné trestné činnosti a terorismu a společnost je přísně regulována izraelským ministerstvem obrany.

„Vzhledem ke smluvním a národním bezpečnostním důvodům nemůžeme potvrdit ani vyvrátit identitu našich vládních zákazníků. Jak jsme uvedli v minulosti, NSO Group sama produkty neprovozuje; licence společnosti k tomu schválila vládní agentury a nejsme zasvěceni do podrobností o sledovaných jednotlivcích,“ uvedl mluvčí společnosti pro Guardian.

„NSO Group vyvíjí kriticky důležité technologie pro zpravodajské služby po celém světě k obraně veřejnosti před závažným zločinem a terorem. Tyto technologie jsou životně důležité pro vlády tváří v tvář platformám, které využívají zločinci a teroristé k nerušené komunikaci,“ dodal mluvčí.

Pro NSO Group se situace zkomplikovala minulý týden, když ji na černou listinu umístila americká vláda Joea Bidena. Podle Guardianu to společnosti výrazně ztíží nákup technologií amerického původu. Podle Bidenovy administrativy izraelská společnost jedná „v rozporu se zahraniční politikou a národní bezpečností Spojených států“.

Podle organizace Amnesty International je technologie hojně zneužívána proti lidskoprávním aktivistům nebo novinářům. V srpnu loňského roku izraelský deník Haaretz odhalil, že došlo k prodeji spywaru za stovky milionů dolarů do Spojených arabských emirátů a dalších států Perského zálivu, kde má sloužit ke sledování protirežimních aktivistů, novinářů a politických vůdců konkurenčních zemí. K dohodě měla přispět i izraelská vláda, uvedl deník.

Reklama

Související témata:

Doporučované