Hlavní obsah

Televize Prima nepustila Krausovu show s Bradym, vysílala reprízu

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Připomeňte si, jak na aféru kolem svého (ne)vyznamenání pro Seznam tento týden reagoval sám Jiří Brady.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Krok stanice zaskočil tvůrce i účastníky. Třeba Anna K. uvedla: „V médiích ubývá prostoru se svobodně vyjádřit. Mrazí nás z toho."

Článek

Místo avizované premiéry Show Jana Krause, kterou televize Prima sama obsáhle promovala mimo jiné na svém webu (externí odkaz), se diváci ve středu o půl desáté dočkali reprízy.

Televize ji v úvodu doplnila stručným textovým upozorněním, že vysílá archiv, protože tvůrci pořadu ho nedodali včas.

Redakce Seznam Zprávy obratem kontaktovala dramaturgyni Krausovy show Simonu Matáskovou, která zanedbání ze strany producentů popřela. „Pořad jsme dodali Primě jako vždycky a teď na to taky koukám, co to je. Zjišťuju, co se stalo. Zavolejte později, až budu něco vědět," prohlásila Matásková před desátou večer.

Podle oficiálních promo materiálů Primy se v novém dílu pořadu měli představit Jiří Brady a ministr kultury Daniel Herman, zpěvačka Anna K a herec Roman Štabrňák. „Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause uvidíte ve středu ve 21.35," uvedla televize na svém webu.

A pokračovala: „Dnešní večer zahájí poněkud překvapivě celá plejáda osobností, které pronesou svá stručná osobní přání ke svátku Dne vzniku Československé republiky 28. října, a uvedou tak další, hned dva vzácné hosty – kanadského podnikatele českého původu, který měl být letos z rukou prezidenta oceněn Řádem Tomáše Garrigua Masaryka, Jiřího Bradyho a jeho synovce a shodou okolností také českého ministra kultury, Daniela Hermana, jenž je známý svým vstřícným postojem k tibetskému dalajlámovi, se kterým se nedávno také setkal v Praze."

Aféra s údajně přislíbeným a následně odmítnutým vyznamenáním pro Bradyho již několik dní zaměstnává pracovníky Hradu i vládní a opoziční politiky. Mnozí z nich se rozhodli, že se kvůli jednání prezidentova týmu nebudou účastnit slavnostního předávání cen, které se na Pražském hradě chystá na pátek 28. října.

Redakce Seznam Zprávy má k dispozici rovněž sms zprávu, kterou tvůrci pořadu před jeho přípravou rozeslali vybraným osobnostem. Citujeme v neupravené podobě:

"Dobry den! Zdravim z Show Jana Krause! Dnes na zacatku nataceni děláme jakysi happening na výraz toho, ze nesouhlasíme s tim, co se děje na Hrade, chceme podpořit demonstraci 28.10. a především vyjádřit podporu panu Bradymu a Hermanovi, kteří jsou našimi dnesnimu hosty. Pozvali jsme cca 15-20 osobnosti, ktere s Honzou stručně proberou, jak to vnímají... V jedné, dvou větách každy... Sejdeme se v 18.45 divadlo Archa. Zacatek 19.30, konec cca 19.45. Srdecne zveme."

Zpěvačka Anna K., která byla jednou z účastnic natáčení neodvysílaného pořadu, ve středu v noci na svém facebookovém profilu napsala:

„TV Prima právě neodvysílala Show Jana Krause. Společně s dalšími osobnostmi i s mojí kapelou jsme se v úvodu dílu vyjádřili k pátečnímu státnímu svátku a udělování státních vyznamenání a podpořili jsme pana Jiřího Bradyho a Daniela Hermana, kteří byli se mnou hostem pořadu. Máme obavu, že v médiích ubývá prostoru, kde se lze svobodně vyjádřit. Mrazí nás z toho."

Právě pozvání významných osobností českého veřejného života, které se měly kriticky vyjádřit k současnému dění, mohl být pro Primu problém. Redakce Seznam Zprávy hovořila také s Jindřichem Kodíčkem, který v zákulisí fotil a natáčel. „Podle mě osobně šlo právě o ty osobnosti, bylo jich tam padesát a kdyby to nebylo tak narychlo, mohlo jich být klidně sto. Nešlo o pana Bradyho. Mluvila tam třeba Táňa Fisherová, Helena Třeštíková, všech padesát lidí kritizovalo Zemana a jeho politiku. O tomhle prohlášení ale téměř nikdo neví, protože to viděli jenom ti, kteří přišli do divadla."

Reklama

Doporučované