Hlavní obsah

Televizi chybí příznivci prezidenta, tak dělají reportéři rozhovory sami se sebou

Svět bez obalu: Reportéři státní běloruské televize nemohou sehnat dostatek Lukašenkových podporovatelů. Dělají proto rozhovory sami se sebou.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Reportéři běloruské státní televize zřejmě mají problém najít dost příznivců Alexandra Lukašenka. Proč by se jinak opakovaně vydávali za různé respondenty, kteří se ve zpravodajství vyjadřují k současnému dění v zemi?

Článek

Julia Artsjuchová je reportérkou státní televize CTV. Ale její kolegové s ní často dělají rozhovory, jako by šlo o anonymní zástupkyni běloruské veřejnosti.

Podle pozorovatelů jde o promyšlenou součást boje o veřejné mínění, kterou běloruský režim vede proti současným protivládním demonstracím.

Ty totiž Artsjuchová coby žena z lidu opakovaně odsuzuje. V jedné reportáži ji kolegové představují jako matku několika dětí, která je zděšena z toho, že protestující „vyvolávají násilí“. „Jejich jednání je radikální a agresivní. Je to špatné. Každý je tím pobouřený,“ tvrdí třeba. Ani slovo o tom, že jde o zaměstnankyni televize.

V jiné reportáži z letošního podzimu zjišťovala státní CTV, jaký mají na protesty názor běloruské ženy. Vyjádřilo se několik respondentek a redaktorka Artsjuchová byla samozřejmě mezi nimi. „Jsem šokována. Nerozumím tomu. Jsem zmatená,“ pohoršovala se.

Pak tu máme zprávu o demonstrativní jízdě aut na podporu Lukašenka. Kdo jiný než Artsjuchová jel v jednom z aut? „Dali jsme se dohromady. Chatovali jsme spolu. Potkali jsme se tu s přáteli,“ neskrývá nadšení nepřiznaná novinářka.

Bělorusové si však těchto vystoupení a změn identity reportérky už všimli. Stala se terčem vtipů na sociálních sítích. V jednom z tweetů se třeba uvádí, že státní televize sice tvrdí, že 80 % Bělorusů Lukašenka podporuje, ale zároveň nemůže najít nikoho, kdo by to potvrdil na kameru. Proto si našla herečku, jen jí svěřila mnoho rolí.

Artsjuchová ovšem zdaleka není jediná, koho státní televize takto využívá. Opakovaně se před kamery staví Alena Vjarbitskaja neboli „obyčejná obyvatelka Minsku“.

Pokud je potřeba zapálený řečník, vždy se dá vytáhnout Vital Leanovič. A pak je tu Plamen Paskov: Ten v jednom videu vystupuje jako odborník na viry, ve druhém je politolog. Jde mimochodem o oblíbenou figurku, kterou si z Bulharska půjčují i ruská státní média.

Humor stranou: Situace v běloruských médiích je kritická. Z těch státních už odešlo nebo bylo vyhozeno mnoho novinářů. Stačilo jediné - odvážili se kritizovat policejní brutalitu vůči demonstrantům.

Reportáž, v níž uvidíte důkazy o falšování běloruských zpráv, si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované