Hlavní obsah

Neříkám, že jsme udělali díru do světa, ale nechceme být rychlokvaškou, hodnotí výsledek voleb Telička

Pavel Telička o neúspěchu jeho hnutí Hlas ve volbách do EP.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Výsledek není takový, že bychom měli začít hovořit o chybách,” hodnotí výsledek voleb pro Hlas dosud jeden z nejvlivnějších a nejznámějších českých europoslanců a místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička. Teď na postech v EU končí. Jeho hnutí Hlas ve volbách do EP neuspělo. Telička to ale nebere jako zásadní neúspěch, ale jako odrazový můstek pro další směřování jeho politického subjektu.

Článek

„Ten výsledek na první pohled nevypadá dobře, já to připouštím, ale na druhou stranu jsme hnutí založili prakticky před dvěma a něco měsíci, na kampaň jsme skutečně měli plus minus dva měsíce, takže ta doba byla relativně krátká. Není to něco, co by mě uspokojovalo, na druhou stranu je to výsledek, který odpovídá tomu časovému prostoru, je to dobrý odrazový můstek,” hodnotí výsledek 2,38 procenta pro Hlas jeho lídr Pavel Telička.

Jako další cíl si Hlas v čele s Teličkou dává konsolidovat hnutí, zakotvit ho v regionech a dosáhnout na vyšší výsledek v nejbližších volbách do vedení krajů a také do Senátu.

Mé jméno v názvu hnutí Hlas? To bych si připadal jako pitomec

Hlas si teď bude teprve analyzovat, proč nedokázal přitáhnout více voličů. Podle Teličky sehrálo významnou roli i to, že se řada podporovatelů jeho hnutí bála, že jejich hlas propadne a volila raději jinou stranu. Dodává také, že si voliči nepropojili hnutí Hlas a konkrétní jména. Že by názvu propůjčil to svoje, odmítá. „Mé jméno v názvu hnutí Hlas? To bych si připadal jako pitomec,” říká končící europoslanec.

Hlas se prezentuje jako silně proevropské, prozápadní a proreformní hnutí. Podle Teličky bylo zlomových posledních deset dní.

Telička tvrdí, že zatím neví, jak se bude odvíjet jeho další kariéra. Že by přišla nějaká nabídka pracovní pozice z Bruselu, ve Výzvě odmítl.

Volby ovládlo ANO

České eurovolby potvrdily dominanci hnutí ANO premiéra a miliardáře Andreje Babiše na české politické scéně.

Hnutí ANO bude mít šest europoslanců, o dva více než dosud. Právě s hnutím ANO se Telička rozešel, v minulých volbách kandidoval jako hlavní tvář, ač jako nestraník. „Já si nemyslím, že jsem vylezl po zádech někoho. Mé srovnání, jestli jsem víc profitoval na hnutí ANO, nebo ono na mně, je v tutu chvíli irelevantní. My stavíme nový subjekt,” komentuje vztahy s ANO ve Výzvě Telička.

Za ANO skončila ODS se čtyřmi europoslanci, která počet mandátů zdvojnásobila. Třetí místo obsadili Piráti a získali tři europoslance, stejně jako koalice Starostů s TOP 09, která o jedno křeslo přišla. Po dvou europoslancích budou mít SPD a KDU-ČSL, která také jeden mandát ztratila. KSČM bude mít jen jednoho europoslance oproti dosavadním třem. Vládní ČSSD zastoupení v europarlamentu ztratila, stejně jako Svobodní.

Reklama

Doporučované