Hlavní obsah

Tělo jako důkaz. Nelegální zabíjení velryb Japonci narychlo maskovali, tvrdí aktivisté

Ochranáři z organizace Sea Shepherd vyfotili mrtvého plejtváka na palubě japonské lodi.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Organizace Sea Shepherd zveřejnila sérii fotografií japonské velrybářské lodi s uloveným plejtvákem na palubě.

Článek

Japonci stále nelegálně loví velryby v antarktických vodách. Svědectví o nejnovějším případu přinesla ochranářská organizace Sea Shepherd, která zveřejnila snímky japonských velrybářských lodí s uloveným plejtvákem malým na palubě jedné z nich. Japonci ho navíc harpunovali ve vodách australské velrybí rezervace.

Jakmile posádky lodí zpozorovaly člun a helikoptéru ochranářů, uloveného plejtváka i harpuny zakryly plachtou.

„Fakt, že Japonci zakryli jejich harpuny a mrtvého plejtváka na palubě jasně ukazuje, že věděli, že dělají něco špatného,” citovala BBC kapitánku lodi ochranářů Wyandu Lublinkovou.

Sea Shepherd zveřejnila inkriminované fotografie jen několik dnů poté, co v Sydney japonský premiér Šinzó Abe jednal se zástupci australské vlády o kontroverzním lovu velryb.

V roce 2014 Mezinárodní soudní dvůr v Haagu vydal rozhodnutí o zastavení japonského lovu velryb pro vědecké účely. Japonsko souhlasilo se zastavením lovu, ovšem pouze na jednu sezonu - a deklarovalo úmysl v něm poté dále pokračovat. Svoji činnost obhajuje vědeckými účely a zachováním kulturních tradic. Lovené druhy velryb navíc podle Japonska nejsou ohrožené.

Agentura Reuters citovala tasmánského senátora Nicka McKima, podle kterého je načase, aby Austrálie ukázala svaly.

„Mezinárodní soudní dvůr vydal rozhodnutí a stanovil i pokuty a sankce, které mohou být vynucovány jak jím, tak mezinárodním společenstvím. Japonsku by to nemělo projít. Po desetiletí hraje administrativní a byrokratické hry, lže světu ohledně důvodu svých velrybářských výprav do vod Jižního oceánu. Austrálie jednoduše musí ukázat svaly a začít si bránit své teritoriální vody,” řekl dále senátor McKim.

Hezký pokus, Japonsko - tohle vůbec nevypadá jako velryba.

Reklama

Doporučované