Hlavní obsah

Temelín a Dukovany připravily zaměstnancům vlastní vánoční trhy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany připravily pro své zaměstnance v areálech vlastní adventní trhy včetně prodeje vánočních stromků a kaprů.

Článek

Vedení elektráren tak chce snížit riziko nákazy pracovníků kritické infrastruktury, kteří se takto mohou vyhnout zaplněným tržnicím a supermarketům. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták.

Vánoční stromky z plantáží na Písecku se v Temelíně prodávají několik desítek metrů od hlavního vstupu do elektrárny. Zaměstnanci si musí před vstupem dezinfikovat ruce, dodržovat rozestupy a další ochranná opatření.

„Sledujeme vývoj pandemie a jsme si vědomi toho, že se jako pracovníci kritické infrastruktury musíme chovat maximálně bezpečně. Na druhou stranu ale nechceme lidi ochudit o tradiční nákupy a symboly. Proto jsme se rozhodli zajistit prodej stromečků, kaprů a farmářských výrobků ve vlastní režii tak, abychom snížili riziko nákazy,“ uvedl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Stromečky lidé kupují mimo přísně střežený areál, vybírat je tak mohou i se členy rodin. Prodejní doba odpovídá hlavní pracovní směně v elektrárně. „Bezpečnost je pro nás nejvyšší prioritou. Ochranných opatření jsme proto zavedli celou řadu, ale zároveň nechceme, aby šlo jen o omezování. Takže jsme kromě bezpečného nákupu stromečků a ryb zajistili zaměstnancům i třeba zdarma očkování proti sezonní chřipce,“ doplnil Kruml.

Kvůli koronaviru zavedly obě elektrárny přísná opatření. Vedle roušek, dezinfekcí a rozestupů měří teplotu u vstupu, v jídelnách se snížila kapacita, posílená je elektronická komunikace.

Zvláštní režim platí od srpna pro provozní personál. Na blokové dozorny je zakázaný vstup, operátoři používají respirátory a směny si podle Svitáka předávají maximálně bezkontaktně. V obou elektrárnách jsou omezené služební cesty i fyzické kontakty. U profesí, kde je to možné, dávají energetici přednost práci z domova.

Některá jihočeská města adventní trhy zrušila. Menší trhy jsou v Českých Budějovicích v centru Žižkárna, na náměstí v Českém Krumlově, v Písku budou vánoční trhy tento víkend 12. a 13. prosince, kapacitu prodejních míst ale snížili pořadatelé na polovinu.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,76 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 14,5 TWh.

Reklama

Doporučované