Hlavní obsah

Temelín odpojil neplánovaně 1. blok, chvěje se turbína

Vyjádření předsedkyně Státního ústavu pro jadernou bezpečnost a mluvčího Temelína.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Příčinou neplánovaného odpojení prvního bloku jaderné elektrárny Temelín je chvění turbíny, pravděpodobně kvůli kolísání venkovních teplot. Reaktor je na 30 procentech výkonu. Kdy blok znovu připojí k přenosové soustavě, nelze předjímat.

Článek

„Důvodem odpojení bylo zvýšení chvění některých částí parní turbíny velmi pravděpodobně v důsledku snížení teploty,“ uvedl pro Seznam vedoucí komunikace jaderné elektrárny Temelín Petr Šuléř. Zvýšené chvění zaznamenali energetici o víkendu.

Turbogenerátor je teď odstaven. „Kdy bude blok znovu připojen k přenosové síti, bude záležet na tom, jak dopadnou testy a kontroly, které začaly již nyní a budou probíhat několik hodin. Zatím tedy nemůžeme říct, jestli to budou hodiny nebo dny,“ dodal Šuléř.

Problém s turbínou nemá podle něj vliv na jadernou bezpečnost. „Jde o celkem běžný stav. Nechceme ale riskovat, že by mohlo dojít k případnému poškození zařízení. Je to čistě preventivní opatření, nejde o to, že by tam bylo nějaké poškození, ale proto, aby k němu nedošlo,“ vysvětlil.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) o problému ví. „Je to nepříjemný problém pro provozovatele, protože nemůže vyrábět. Ale z hlediska toho, o co se stará náš úřad, jsme to zaregistrovali a dále se tomu nevěnujeme,“ řekla Seznamu předsedkyně úřadu Dana Drábová.

„Temelínské turbíny jsou dva prototypy jediné tohoto druhu na světě a jejich vibrace se řeší celou dobu, co se Temelín provozuje,“ upřesnil pro ČTK ředitel Sekce pro jadernou bezpečnost Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Zdeněk Tipek. Potvrdil, že vnější teploty provoz turbín v Temelíně ovlivňují. „Při každé plánované odstávce se turbíny kontrolují a téměř pokaždé se provádí jejich dovyvážení,“ dodal. Třeba v Jaderné elektrárně Dukovany jsou podle Tipka turbíny stabilnější.

Češi jaderné energetice fandí.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

Odstávka prvnho bloku by neměla mít vliv ani na dodávky elektřiny od ČEZ. „Prakticky by se to projevit nemělo. Ve většině případů nebo téměř ve všech případech je společnost ČEZ schopna nahradit výpadek jednoho bloku jinými zdroji, které má ve svém portfoliu,“ tvrdí Šuleř.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobila elektrárna 15,66 terawatthodiny (TWh) elektřiny, od začátku letošního roku 13,4 TWh.

Reklama

Související témata:

Doporučované