Hlavní obsah
Online

Podle studie o promořenosti virus zasáhl pět procent Španělů

Foto: Profimedia.cz

Záběry z testování ve městě New York.

Reklama

aktualizováno •

Počet evidovaných případů nákazy se ve světě blíží k hranici 4,3 milionu. Nejhůře koronavirem zasaženou zemí zůstávají USA, nově se ovšem na druhém místě objevilo Rusko. Světové dění sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- V pevninské Číně zaznamenalo za poslední den sedm lidí se symptomy onemocnění covid-19, které způsobuje koronavirus. V úterý tamní úřady hlásily pouze jediný nový případ, napsala agentura Reuters. V zemi se infekce potvrdila již u více než 84 000 osob.

- Rusko se v počtu potvrzených případů nákazy koronavirem stalo podle americké Univerzity Johnse Hopkinse druhou nejhůře postiženou zemí po Spojených státech, které dosud zaznamenaly na 1,35 milionu nakažených. V Rusku se k dnešku potvrdilo 232 243 případů.

- Počet mrtvých překonal ve Francii hranici 27 000. Za uplynulých 24 hodin přibylo dalších 83 zemřelých. Po jediném dni, kdy měla Francie ve světovém srovnání zemí čtvrtý nejvyšší počet zemřelých, se dnes opět vrátila na pátou příčku za Španělsko.

- Americké úřady vydají výstrahu určenou lékařům, ve které je vyzvou, aby informovali o případech vzácné zánětlivé choroby, která postihuje děti a nejspíš souvisí s nemocí covid-19.

Vývoj situace ve světě jsme sledovali také včera:

  • Studie o promořenosti: Virus zasáhl pět procent Španělů

    Koronavirem se ve Španělsku nakazilo v průměru okolo pěti procent obyvatel. Vyplývá to z předběžných výsledků celostátní studie, jež u obyvatel jihoevropské země zkoumala přítomnost protilátek. Informovala o tom s odvoláním na španělské ministerstvo zdravotnictví agentura Reuters.

    Studie zdravotnického institutu Carlose III. a španělského národního statistického úřadu začala 27. dubna, zúčastnilo se jí 90 000 Španělů z 36 000 různých domácností.

  • Airbus by mohl zrušit více než 10 000 pracovních míst

    Evropský výrobce letecké techniky Airbus by mohl zrušit více než 10 000 pracovních míst. Informoval o tom ve středu britský list The Daily Telegraph na svých internetových stránkách. Airbus se nyní potýká s poklesem poptávky v důsledku koronavirové krize, která těžce zasáhla leteckou přepravu.

    Airbus, který zaměstnává více než 130 000 lidí, již koncem dubna podle agentury Reuters upozornil své zaměstnance, aby se připravili na potenciálně výrazné propouštění.

  • Počet mrtvých s nemocí covid-19 překonal ve Francii hranici 27 000

    Počet mrtvých s nemocí covid-19 překonal ve středu ve Francii hranici 27 000. Za uplynulých 24 hodin přibylo dalších 83 zemřelých, informovalo ministerstvo zdravotnictví. Po jediném dni, kdy měla Francie ve světovém srovnání zemí čtvrtý nejvyšší počet zemřelých, se dnes opět vrátila na pátou příčku za Španělsko.

    Ve srovnání s úterým je středeční denní bilance nízká. Zatímco ve středu ministerstvo zdravotnictví ohlásilo 83 nových úmrtí, v úterý to bylo 348. Úterní data jsou ale často vyšší, neboť zahrnují později nahlášená úmrtí z víkendu. V sobotu hlásila Francie jen 80 a v neděli 70 úmrtí s nemocí covid-19.

  • EIU: Koronavirus povede k ústupu ekonomické globalizace

    Koronavirová krize povede k ústupu globalizace ekonomiky, protože tlačí podniky k tvorbě regionálních dodavatelských řetězců. Předpokládají to podle serveru CNBC ekonomové z analytické společnosti Economist Intelligence Unit (EIU).

    Koronavirová krize podle těchto ekonomů motivuje podniky ke snižování závislosti na Číně, která od svého vstupu do Světové obchodní organizace (WTO) v roce 2001 neustále posiluje své dominantní postavení v mezinárodním obchodě. Právě vstup Číny do WTO podle EIU odstartoval nejnovější vlnu globalizace ekonomiky.

  • Pákistán ohlásil skokový nárůst nových případů koronaviru

    Pákistán dnes ohlásil prudký nárůst nových případů koronaviru – za den tam přibylo 2 255 infikovaných. V zemi je jich přes 34 000 a od února tam zemřelo 737 lidí. V sousedním Afghánistánu je nakaženo 5 226 lidí a 132 pacientů tam zemřelo.

    V Pákistánu, kde žije asi 220 milionů obyvatel, se za minulý den počet nových případů oproti úterý téměř zdvojnásobil – v úterý tato asijská země hlásila 1 140 nově nakažených. Je to také poprvé, kdy Pákistán ohlásil více než 2 000 nových potvrzených případů za 24 hodin.

  • Nejčastější příznaky covid-19 v Evropě

    Bolesti hlavy a ztráta čichu jsou dva nejčastější příznaky covid-19 u evropských pacientů, u nichž měla nemoc mírný, až středně těžký průběh. Vyplývá to ze studie zveřejněné v prestižním časopise Journal of Internal Medicine, o které ve středu informovala agentura AFP. Podle vědců, kteří zkoumali průběh nemoci u více než 1 400 pacientů z pěti evropských zemí, souvisí výskyt jednotlivých příznaků i s věkem a pohlavím pacienta.

    Bolestmi hlavy a ztrátou čichu trpělo podle studie sedm z deseti pacientů, u nichž vědci průběh covid-19 zkoumali. Častými symptomy byly také ucpaný nos (67,8 %), kašel (63,2 %) a tělesná slabost (63,3 %) následované bolestmi svalů (62,5 %), výtokem z nosu (60,1 %) a ztrátou chuti (54,2 %). Horečka se vyskytla jen u méně než poloviny pacientů (45,4 %).

  • Itálie: Počet zemřelých za den se i nadále drží pod 200

    V Itálii za uplynulých 24 hodin zemřelo v souvislosti s covid-19 dalších 195 lidí. Oproti předchozímu dni se jedná o mírný nárůst, denní bilance obětí se však už několikátý den za sebou drží pod hranicí 200. Celkem země eviduje 31 106 úmrtí, informovala s odkazem na italskou civilní ochranu agentura Reuters.

    Nákaza se nově potvrdila u 888 lidí, což je výrazně méně než v úterý. Předchozí bilance 1 402 potvrzených případů nákazy však byla vyšší částečně i kvůli tomu, že nejhůře stižený region Lombardie oznámil stovky nakažených, které neevidoval v předchozích týdnech.

  • Ropa zlevňuje, panují obavy z nové vlny koronaviru

    Ceny ropy se ve středu pohybovaly oběma směry a nyní klesají. Působí na ně zprávy, že sdružení producentských států OPEC+ plánuje další těžební škrty kvůli obavě z možné druhé vlny koronaviru, kterou by mohlo vyvolat otevírání ekonomik v některých zemích, i nečekanému poklesu amerických ropných zásob.

    Kolem 17:30 SELČ klesla cena severomořské ropy Brent o 1,5 procenta na 29,52 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevňovala o 1,8 procenta na 25,27 dolaru za barel.

  • Švédsko chce dostat do pečovatelských služeb 10 000 lidí navíc

    Švédsko chce nabrat až 10 000 dalších lidí pro práci v pečovatelských službách a domovech seniorů na zatím neomezenou dobu - než se zlepší situace v péči o seniory. Toto rozhodnutí vyplývá z dohody mezi vládou, odbory komunálních zaměstnanců a obcemi, uvedla ve středu agentura AFP. Kritickou situaci v oblasti péče o seniory podle vlády odhalila nynější koronavirová krize.

  • IATA: Letecký provoz se do předkrizového stavu nevrátí před rokem 2023

    Letecký provoz se do předkrizového stavu vrátí nejdříve v roce 2023 a může kvůli novým zdravotním pravidlům vinou vyšších nákladů zakoušet ještě větší problémy. Podle agentury Reuters to uvedlo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA).

  • S covid-19 zemřelo v Británii už přes 33 000 lidí

    V Británii zemřelo s covid-19 dalších 494 lidí. Denní přírůstek je tak nižší než v úterý, ale vyšší než v pondělí a o víkendu. Celkem s covid-19 v Británii zemřelo již 33 186 lidí, informovalo ve středu ministerstvo zdravotnictví. Potvrzených případů nákazy koronavirem hlásí země od počátku epidemie už téměř 230 000.

  • Koronavirus se již rozšířil do všech afrických států

    Koronavirus se již rozšířil do všech 54 afrických zemí, píše agentura AP. Jako poslední zaznamenalo virus na svém území malé království Lesotho v jižní Africe, které dnes oznámilo první registrovaný případ.

  • Johnson ve sněmovně řekl nepravdu, lídr labouristů žádá nápravu

    Lídr britské Labouristické strany Keir Starmer ve středu premiéra Borise Johnsona po jeho interpelacích vyzval k odvolání jednoho z výroků poté, co šéf kabinetu v parlamentní diskusi o koronaviru popřel dříve platné doporučení týkající se domovů pro seniory. Vláda na začátku epidemie covid-19 uváděla, že šíření nákazy mezi lidmi v pečovatelských zařízeních je „velmi nepravděpodobné“. Johnson ve středu v reakci na připomínku této skutečnosti řekl, že to „nebyla pravda“. Na nepříliš prozřetelnou formulaci ve vládním dokumentu upozornil na začátku měsíce deník The Daily Telegraph. „Zůstává velmi nepravděpodobné, že by lidé, kterým je poskytována péče v domovech nebo v komunitě, mohli být infikováni,“ psalo se v radách pro poskytovatele sociální péče. Tato sada doporučení byla 13. března stažena, opoziční předák Starmer ji ale nyní prezentoval jako důkaz toho, že vláda v boji s epidemií v domovech pro seniory zaspala.

    „Až do 12. března bylo vládním doporučením, cituji: ‚Zůstává velmi nepravděpodobné, že by lidé, kterým je poskytována péče v domovech, mohli být infikováni.‘ Úterní čísla od ONS (britského statistického úřadu) ukazují, že nejméně 40 procent všech úmrtí na covid-19 nastala v pečovatelských domovech. Uznává předseda vlády, že vláda byla příliš pomalá s ochranou lidí v pečovatelských domovech?“ řekl lídr Labouristické strany při pravidelných interpelacích na šéfa vlády. Johnson odmítl Starmerovu teorii a dodal: „Nebyla pravda, že se to v doporučeních uvádělo.“ Zároveň hovořil o „nezpochybnitelné otřesné epidemii“ v domovech důchodců a dalších podobných zařízeních.

  • AFP: V Rusku zakázali ventilátory, údajně způsobily požáry

    Regulátor jmenovaný ruskou vládou pro dohlížení na zdravotnictví ve středu zakázal používání ventilátorů, které měly údajně způsobit dva požáry v nemocnicích. Zemřelo při nich šest lidí. Informovala o tom agentura AFP.

    Jedná se o ventilátory Aventa-M, které jsou ve výrobě od 1. dubna 2020. Produkuje je továrna na Uralu.

  • Bitcoin ztratil za týden desetinu hodnoty, už zase roste

    Nejznámější kryptoměna bitcoin ztratila proti minulému týdnu více než desetinu své hodnoty. V současnosti se bitcoin obchoduje kolem 8 900 dolarů a jeho cena opět roste. Kvůli tzv. halvingu na začátku tohoto týdne kurz klesl z více než 10 000 USD před týdnem k 8 000 USD. Vyplývá to z informací serverů Bitstock.com a Kurzy.cz.

  • Merkelová: Koronavirus zůstává i nadále nebezpečím pro každého

    Koronavirus podle německé kancléřky Angely Merkelové zůstává i nadále nebezpečím pro každého. Občané Německa by toho přes dosavadní úspěchy v boji s nákazou neměli chtít příliš mnoho a příliš rychle, aby se nemusela vrátit tvrdá a svobodu omezující opatření. To by podle šéfky německé vlády bylo deprimující.

    „V pandemii a s virem stále žijeme a ještě tomu tak dlouhou dobu bude,“ varovala ve středu Merkelová, podle níž bylo od začátku jasné, že bez účinného léku a očkovací látky není možné koronavirus zastavit, ale jen zpomalit. To se podle ní podařilo díky tomu, že lidé, hospodářství i stát v těžké době drželi pohromadě.

  • V Izraeli bylo zatčeno 320 lidí, bouřili se kvůli koronaviru

    Izraelská policie zadržela 320 lidí při úterních oslavách židovského svátku lag ba-omer poté, co se věřící začali bouřit proti opatřením přijatým v rámci boje proti šíření koronaviru. Kvůli těmto opatřením jim byl odmítnut přístup k hrobu mystika z 2. století, informovala ve středu agentura Reuters.

    Ačkoli řada předních rabínů podpořila omezení, která izraelské úřady přijaly v důsledku koronavirové epidemie, některé ultraortodoxní židy rozhořčilo přerušení náboženských rituálů, uvádí Reuters.

  • V Bolívii sílí protesty kvůli karanténě i proti odkládání voleb

    V Bolívii se tento týden poprvé od březnového vyhlášení karantény kvůli koronaviru střetli demonstranti s policií, která použila slzný plyn proti protestujícím házejícím kameny. Informoval o tom deník El País. Protesty se v pondělí i v úterý odehrály ve městě Cochabamba, kde lidé vyjadřovali nesouhlas s prodloužením karanténních opatření v oblastech s vysokým rizikem šíření nákazy. Demonstranti zároveň požadovali brzké uspořádání voleb odložených kvůli pandemii covid-19.

    Bolivijská prozatímní vláda viní z organizování protestů v Cochabambě stranu Hnutí za socialismus (MAS) exprezidenta Eva Moralese. Ten pod tlakem demonstrací a po výzvě velení armády odstoupil z úřadu loni v listopadu a nyní žije v exilu v Argentině. Morales zejména v prvních týdnech po útěku ze země podněcoval své příznivce k protestům s cílem svrhnout novou vládu, za což je nyní obviněn ze vzpoury.

  • Anglie zmírňuje karanténní opatření, lidé ale nemají jezdit MHD

    V Anglii se dnes po dvou měsících striktních omezení kvůli pandemii nemoci covid-19 vrátila řada lidí na svá běžná pracovní místa, vláda nicméně nadále doporučuje v co největší míře využívat možnosti práce z domova. Informovala o tom agentura DPA. Úřady rovněž vyzvaly obyvatele, aby se pokud možno z preventivních důvodů snažili vyhnout prostředkům hromadné dopravy. Přeplněnou MHD by pro cestu do práce nezvolil ani britský ministr dopravy Grant Shapps, uvedl deník The Guardian.

Reklama

Hlavní zprávy