Hlavní obsah

Téměř 30 let po tragédii na stadionu v Hillsborough čelí policista obvinění za smrt 95 lidí

David Duckenfield byl obviněn z mnohonásobného zabití z nedbalosti.Video: Youtube.com

 

Reklama

Bývalý policista David Duckenfield čelí obvinění z usmrcení 95 lidí během tragédie na stadionu Hillsborough. Duckenfield velel policejnímu zásahu během zápasu semifinále FA Cupu mezi Liverpoolem a Nottinghamem Forest v Sheffieldu.

Článek

Velitel policie dohlížející na utkání fotbalových týmů Liverpoolu a Nottinghamu Forest je jedním ze tří hlavních obžalovaných v kauze nejhorší sportovní tragédie v dějinách Velké Británie.

V roce 1989 došlo během semifinálového utkání FA Cupu na stadionu Hillsborough v Sheffieldu k panice, během níž zahynula takřka stovka fanoušků Liverpoolu, dalších 700 lidí bylo zraněno.

Případ vešel do dějin ještě z několika dalších důvodů. Jedním z nich byl nekompetentní zásah policie, která do některých sektorů vpustila příliš mnoho diváků. Během zásahu došlo k několika chybným rozhodnutím, policie otevřela špatné brány, což vedlo k ještě větší tlačenici.

Britská policie také případ obrátila proti samotným fanouškům, které označila za chuligány. Deník The Sun vedl proti liverpoolským fanouškům dlouhodobou kampaň.

V souvislosti s mařením objektivního vyšetřování čelí obžalobě několik dalších policistů.

Reklama

Doporučované