Hlavní obsah

Téměř 350 médií se postavilo proti Trumpovi. Tisk není nepřítel, píší v úvodnících

Foto: Shutterstock.com

Trump o tisku často mluví jako o nepříteli lidu.

Reklama

Americký deník The Boston Globe vyzval média, aby ve čtvrtek zveřejnila úvodník týkající se nebezpečí útoků prezidenta Trumpa na tisk. Čtvrteční kampaň téměř 350 médií přichází po sérii slovních útoků na novináře.

Článek

Téměř 350 amerických médií se ve čtvrtek připojuje ke kampani za svobodu tisku, kterou reagují na slovní útoky prezidenta Donalda Trumpa na práci novinářů. Deník The Boston Globe vyzval média k odsouzení prezidentovy „špinavé války proti svobodným médiím“ prostřednictvím jejich čtvrtečních úvodníků na téma nebezpečí útoků vlády na tisk.

K výzvě se podle středečních informací má připojit 343 médií, mezi nimi například americké The New York Times, Chicago Sun Times, The Philadelphia Inquirer, The Miami Herald, ale i britský The Guardian.

The Boston Globe ve čtvrtek publikoval úvodník s titulkem „Novináři nejsou nepřátelé“, v němž uvádí, že svobodný tisk je základním americkým principem více než 200 let. Nyní je ale podle deníku vážně ohrožen a chování amerického prezidenta může vysílat signál despotům po celém světě. Deník zároveň začal používat hashtag #EnemyOfNone, v překladu nepřítel nikoho.

„Trump není prvním prezidentem, který útočí na tisk nebo se cítí, že s ním novináři nespravedlivě zacházejí. Je ale prvním, který má přesně promyšlenou a důslednou politiku podrývání, delegitimizace, a dokonce ohrožování práce tisku,“ uvádí ve svém úvodníku The Guardian.

Čtvrteční kampaň přichází po sérii incidentů a nevybíravých Trumpových poznámek na účet amerických médií. Opakovaně útočí na instituci tisku i na konkrétní reportéry a označuje fakticky správné informace v médiích za fake news, tedy falešné zprávy. Zároveň média označuje za nepřítele lidu, píše The Guardian.

Současný komisař OSN pro lidská práva Zaíd Raád Zaíd Husajn uvedl, že Trumpovy komentáře se blíží podněcování k násilí. Při červencovém shromáždění na Floridě Trumpovi příznivci nadávali přítomným novinářům. Moderátor CNN Jim Acosta následně na Twitteru zveřejnil video, které hrubé chování Trumpových fanoušků vůči novinářům zachytilo.

Reklama

Doporučované