Hlavní obsah

Téměř 3 500 dětí v Česku má dluhy. Vláda podpořila novelu o jejich převodu na rodiče

Dluhy mělo v Česku ke konci března 3 476 nezletilých. Nejhůř je na tom Plzeňsko, kde dluží 671 dětí a mladistvých.

Reklama

Poslanecký návrh novely občanského zákoníku, která má zabránit dluhům dětí, vláda dnes podpořila. Na Twitteru to napsala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Kabinet s novelou souhlasí i přesto, že ministerstva školství a spravedlnosti návrh odmítla. Návrh počítá s tím, že dluhy dětí do 15 let by měly ze zákona přejít na jejich zákonného zástupce či osobu, která je má v péči. Připravili jej poslanci vládních ANO a ČSSD a opozičních Pirátů a lidovců.

Článek

„Dobrá zpráva pro 3,5 tisíce dětských dlužníků! Vláda právě podpořila souhlasným stanoviskem návrh Kateřiny Valachové (ČSSD) na ochranu dětí před dluhy! Bylo již na čase,“ uvedla Maláčová.

Pokuty za jízdu načerno, dluhy v knihovně nebo faktury za mobil

Podle údajů Exekutorské komory mělo v roce 2017 exekuci 5 934 dětí a mladých do 18 let. Z nich 3 491 nebylo ještě ani 15 let. Podle odhadů jsou ve skutečnosti takových dlužníků desetitisíce.

Ke konci letošního března bylo podle úřadu proti nezletilým vedeno 3 476 exekucí, z toho 2 200 proti dětem mladším 15 let. Za loňský rok přitom uvádí téměř totožná čísla, pouze s tím rozdílem, že dlužníků do 15 let bylo loni 2 213.

Návrh má podle Valachové reagovat na situaci, kdy v Česku čelí exekucím přes tři tisíce dětí a další desetitisíce dospělých si svoje dluhy přinesly z dětství.

Dluhy dětem vznikají nejčastěji tak, že za ně jejich rodiče neplatí poplatky či pokuty a nereagují na výzvy k úhradě. Jsou to pokuty za jízdu načerno, poplatky za odpad, dluhy v knihovně či faktury za mobil. Děti pak do dospělosti vstupují zadlužené, podle odhadů jsou takových dlužníků desetitisíce.

Dluh je na opatrovníkovi okamžikem vzniku

Podle návrhu poslanců by měly peněžité dluhy nezletilých přejít už okamžikem svého vzniku na zákonného zástupce dítěte. Pokud taková osoba není, měl by závazek náležet osobě, do jejíž péče je nezletilý svěřen, nebo na stát.

Podle ministerstva spravedlnosti může návrh vést k neodpovědnému jednání dětí s vědomím, že riziko vždy ponese jejich rodič. Za nepřiměřené považuje ministerstvo přičítání všech peněžitých dluhů nezletilého pěstounovi, který je oprávněn dítě zastupovat jen v běžných záležitostech a jehož činnost se omezuje především na zajištění osobní péče o dítě.

Podobné námitky předem vzneslo i ministerstvo školství. Podle něj není zřejmé, zda by dluh nepřecházel i na ústavní zařízení, která nemohou jednat jménem dítěte, jelikož jejich zákonným zástupcem zůstává rodič.

Kromě novely občanského zákoníku chystají poslanci i novelu insolvenčního zákona, která by mladým lidem umožnila zbavit se do tří let dluhů z dětství.

Reklama

Doporučované