Hlavní obsah

Téměř celá Evropa rozvolňuje. Dovolená v zahraničí se často blíží normálu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Začíná léto a téměř celá Evropa rozvolňuje. Seznam Zprávy přináší přehled platných opatření v populárních turistických destinacích.

Článek

Italové odloží od pondělí venku roušky

Od 28. června skončí téměř v celé Itálii povinnost nosit roušky venku, informoval o tom tento týden ministr zdravotnictví Roberto Speranza. Zrušení povinnosti sice nebylo vyhlášeno plošně a platí jen v oblastech s mírným výskytem covidu-19, do této kategorie ale momentálně spadá v podstatě celá Itálie.

Momentálně mezi bezpečné regiony nepatří jen malá alpská oblast Valle d´Aosta, je ale možné, že i ta se v pondělí do tzv. bílé zóny přesune a roušky budou moci lidé venku odložit i tam.

V bílých zónách už nyní neplatí žádný noční zákaz vycházení a otevřené jsou obchody i restaurace. V těch je jen omezená kapacita, u jednoho stolu může sedět maximálně šest lidí.

Značně omezený zůstává noční život. V barech, klubech a na diskotékách se nesmí tančit ani zpívat. Ministr zdravotnictví tento týden podle serveru The Local řekl, že kluby a bary se podle něj do normálu nejspíš vrátí někdy v prvních deseti dnech července. Vstup ale bude povolen pouze držitelům covidových „zelených pasů“.

Francii zbývají otevřít už jen kluby

Ve Francii se rozvolnilo 20. června, tedy ještě o 10 dní dříve, než bylo původně plánováno. Venku se tak nemusí nosit roušky a neplatí ani noční zákaz vycházení.

Ve vnitřních prostorách restaurací smí být zaplněno jen 50 % kapacity a sedět maximálně šest lidí u jednoho stolu.

Od 30. června se povolí koncerty, od 9. července pak kluby s omezením naplnění 75 % kapacity. Stejně jako v Itálii ale návštěvníci budou potřebovat „zdravotní pas“.

Španělsko ruší roušky venku od soboty

Ve Španělsku skončí povinnost nosit roušky venku 26. června. Premiér Pedro Sánchez to oznámil s tím, že to umožňuje rychlejší očkování a zlepšení epidemické situace.

Obchody, bary, restaurace i muzea jsou už nyní otevřené. Zůstává v nich ale povinnost nošení roušek, pokud se jedná o vnitřní prostory.

BBC píše, že v některých částech Španělska už mohly otevřít i kluby. Například v Barceloně mohou fungovat do zaplnění kapacity na 50 % do půl čtvrté hodiny ranní. I tam nicméně všichni musí mít roušky.

Zároveň ale tento týden vzbudilo pozornost přesunutí asi 2000 mladých studentů do karantény na španělském ostrově Mallorca. U asi 500 z nich se prokázala nákaza covidem-19. Úřady na Baleárských úřadech informovaly, že vyšetří možné porušení hygienických opatření. Většina studentů byla podle místních médií z Madridu.

V Portugalsku rozvolňování brzdí delta

Již před dvěma týdny v Portugalsku začala pátá fáze rozvolňování a přestala platit například povinná práce z domova nebo brzká zavírací doba v restauracích a barech, která se posunula na jednu hodinu ráno.

Nedlouho poté ale v reakci na vysoký počet nových případů v hlavním městě rozvolňování přibrzdila. Vláda v reakci naopak zavedla nové opatření spočívající v zákazu cestování z a do Lisabonu během víkendů. To se však nevztahuje na lety na lisabonské letiště ani pracovní cesty.

Znepokojení v Portugalsku působí vysoký výskyt varianty delta, který podle vlády může být jedním z důvodů zhoršení situace v Lisabonu.

Zbývající opatření ruší i Švýcarsko

Velkou část dosud přetrvávajících protiepidemických opatření ruší od soboty Švýcarsko. Nově nebude povinné nošení roušek venku, otevřou se diskotéky a zmírní se i pravidla pro cestování do země. Pro cestující ze schengenského prostoru to bude nově znamenat, že nebudou muset do karantény.

U stolů v restauracích nově bude moci sedět neomezený počet lidí. Domácích sešlostí se bude moci účastnit 30 lidí vevnitř a 50 venku. Také bude povoleno sportovcům ve vnitřních prostorách odložit roušky.

Tamní vláda oznámení rozvolnění restrikcí doprovodila upozorněním, že zůstává ostražitá kvůli šíření varianty delta.

Chorvatsko vyšlo turistům vstříc

V Chorvatsku se roušky venku nosit nemusí. Ve všech vnitřních prostorách ale ano, stejně tak i v dopravních prostředcích včetně lodí.

Otevřené jsou obchody, restaurace, bary i většina kulturních institucí. Podniky ale musí zavřít nejpozději do půlnoci a bary smí obsluhovat jen venku na terasách. V restauraci je nicméně možné posedět i uvnitř.

Minulý týden Chorvatsko oznámilo, že po občanech zemí, které přijedou ze zemí s nízkou úrovní šíření covidu-19, na hranicích nikdo už nebude chtít žádné potvrzení o negativním testu či očkování. Stačí pouze občanka nebo pas. Mezi bezpečné země patří i Česko.

Slovinsko vyhlásilo „konec pandemie“, dost restrikcí ale ponechalo

Na vládním webu Slovinska se dočtete, že 15. června byl vyhlášen „konec pandemie“, „přestože se ale epidemická situace v zemi zlepšila, některá opatření zůstávají v platnosti,“ stojí v úvodu seznamu restrikcí.

Slovinsko například po všech, kdo poskytují i využívají služby v oblasti ubytování, konferencí, veletrhů nebo například kasin, požaduje prohlášení o negativním testu, prodělání covidu-19 nebo očkování. Výjimku z tohoto pravidla mají děti až do věku 18 let, které jsou ubytovány se svou rodinou.

Roušky zůstávají ve Slovinsku povinné ve všech uzavřených prostorách a i venku v případě, že se na daném místě nedá dodržet rozestup 1,5 metru.

V Řecku zákaz vycházení a nošení roušek ještě platí

Ochrana dýchacích cest zůstává povinná na všech veřejných místech v Řecku. Stejně tak tam platí i noční zákaz vycházení od půl druhé do pěti hodin ráno. Restaurace, bary, muzea i archeologické památky jsou nicméně otevřené.

Řecko rovněž tento týden zmírnilo podmínky pro vstup za své hranice. Nově stačí i negativní antigenní test provedený 48 hodin před vstupem, PCR test tak už není nutnou podmínkou. Zvedl se také věk dětí, které jsou od této povinnosti oproštěny, ze šesti na dvanáct.

V Bulharsku zůstávají už jen mírná opatření

Restaurace, kavárny i bary jsou v otevřené i v Bulharsku. I tam je ale nařízená limitace kapacity. Fungují i všechny obchody, veřejná doprava a veškeré turistické atrakce.

Roušku v Bulharsku vyžadují stejně jako ve většině Evropy pouze v uzavřených vnitřních prostorách.

Na Slovensku sledujte „covid automat“

Slovensko je, co se opatření týče, poměrně různorodé. Restrikce se totiž řídí podle tzv. covid automatu, který dělí regiony podle závažnosti epidemické situace do několika stupňů, v nichž v každém platí jiná pravidla.

Momentálně je mapa Slovenska pestrá, většina oblastí je žlutých, několik jich je zelených, ale najdou se i oranžové a červené. Mapu covid automatu i s detailním popisem restrikcí pro každý jeho stupeň najdete na stránkách slovenské vlády. Barvy a s nimi i stupně přísnosti opatření se mění vždy jednou týdně.

Reklama

Související témata:

Doporučované