Hlavní obsah

Téměř dobrá zpráva z Německa. Němci nakupovali víc, než se čekalo

Foto: Marco Verch/Flickr

Ilustrační foto.

Reklama

Maloobchodní tržby v Německu se v dubnu snížily nejvíce od roku 2007, ale výrazně méně, než se čekalo. Meziměsíčně klesly o 5,3 procenta, čekal se ovšem pokles o 12 procent.

Článek

Čísla z německého maloobchodu ukázala, že Němce koronavirus nerozházel tolik, jak analytici ve svých předpovědích varovali. A pokud se trend udrží, mohli by němečtí spotřebitelé svou poptávkou vytáhnout z krize nejen své podniky, ale i ty v Česku.

Kromě mnohem mělčího pádu v meziměsíčním vyjádření dopadlo relativně dobře i meziroční srovnání. Pokles činil 6,5 procenta, zatímco analytici odhadovali 14,3 procenta. Meziměsíční údaj za březen statistici upravili směrem nahoru na čtyři procenta a meziroční rovněž nahoru na 1,2 procenta. Údaje o maloobchodních tržbách obvykle velmi kolísají.

Zveřejněná čísla podle Reuters dokládají, že německá ekonomika zvládá pandemii lépe než její sousedé a že hned jak se život vrátí do normálu, spotřeba oživí. Napomoci by tomu mělo i ve čtvrtek schválené snížení daně z přidané hodnoty (DPH) u jídel v restauracích o více než polovinu na sedm z 19 procent.

Německá ekonomika podle hospodářského institutu Ifo letos klesne kvůli dopadům pandemie patrně o 6,6 procenta, zatímco v roce 2021 vzroste o 10,2 procenta. Firmy v průměru očekávají, že jejich provoz se po přísných karanténních opatřeních ve druhém čtvrtletí vrátí do normálu za devět měsíců.

Reklama

Doporučované