Hlavní obsah

Téměř dvěma desítkám sportovců se rozplynul sen ještě před začátkem her

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Do startu OH v Tokiu zbývá necelých 24 hodin. Světovou oslavu sportu, která byla kvůli pandemické situaci odložena o rok, provází od začátku komplikace. Šíření covidu-19 se navíc nevyhnulo ani sportovcům, včetně těch českých.

Článek

Podle americké televize CNN japonské úřady v souvislosti s olympiádou zaevidovaly ještě před jejich začátkem 71 případů koronaviru, z toho 18 u sportovců. Infekce se dále vyskytla i u členů realizačních nebo mediálních týmů.

Někteří nakažení si infekci přivezli ze zahraničí a byli testováni pozitivně hned po příjezdu, jiní se nakazili až na místě. První případ nákazy v souvislosti s olympiádou se objevil hned s příjezdem druhé delegace 20. června. Pozitivně byl na covid-19 nejdříve testován trenér ugandského týmu a o pár dní později i ugandský sportovec. Tématu jsme se věnovali více v článku níže.

Mezi nejnovějšími nakaženými z řad sportovců je například nizozemská skateboardistka Candy Jacobsová nebo chilská taekwondistka, cituje japonské médium NHK agentura Reuters. Šíření covidu-19 se nevyhýbá ani českým sportovcům. Prokázal se například u stolního tenisty Pavla Širučka, beachvolejbalisty Ondřeje Perušiče, beachvolejbalistky Markéty Nausch Slukové a cyklisty Michala Schlegela. Nakažení jsou i další členové týmu. Všechny navíc spojuje společná cesta do Tokia na palubě charterového letu 16. července.Více jsme se tématu věnovali v článku níže.

Kromě sportovců, kterým covid-19 zpřetrhal jejich olympijské plány, jsou nebo se na určitý čas ocitli v izolaci a zároveň nejistotě, zda se her zúčastní, i další sportovci. Mezi nimi například 18 členů jihoafrického fotbalového týmu, osm keňských ragbistek nebo 21 jihoafrických ragbistů. Do izolace se musely uchýlit na určitý čas i ruské ragbistky poté, co se covid-19 prokázal u jejich týmového maséra.

Izolovaní sportovci, u kterých se nákaza neprokázala, nicméně stále šanci na možnost účasti mají. Platí pro ně, že pokud se šest hodin před závodem prokážou negativním testem, mohou soutěžit. Obavy z možného šíření v olympijské vesnici, kterou bude podle agentury AP obývat čtyři tisíce lidí, ale přetrvávají. První případ nákazy se zde navíc objevil už 17. června.

Počty případů v Japonsku dále přibývají. Za středu evidovala země 1832 nově nakažených a blíží se maximálním hodnotám první epidemické vlny v zemi na začátku letošního roku. Tokio, které je opět v nouzovém stavu, tak bude velkolepou sportovní událost hostit bez přítomnosti fanoušků včetně zítřejšího úvodního ceremoniálu. Japonsko trápí i pomalá vakcinace. Podle pondělních údajů tamních úřadů dostalo obě dávky vakcíny 21,6 procenta ze 126milionové populace.

Do japonského Tokia dorazilo od 1. července kolem 22 tisíc lidí, uvádí agentura AP. Závodit by mělo na 11 tisíc sportovců.

Reklama

Doporučované