Hlavní obsah

Téměř polovina uhelných elektráren je ve ztrátě

Více než 40 procent uhelných elektráren je ztrátových.Video: Reuters

 

Reklama

Institucionální investoři se stále více odklánějí od fosilních paliv, bojí se o své investice. Více než 40 procent elektráren na uhlí po celém světě je totiž ve ztrátě. Mohou za to vysoké náklady. Tento podíl se může do roku 2040 zvýšit až na 72 procent.

Článek

S nelichotivými čísly přišel ekologický institut Carbon Tracker. Od užívání fosilních paliv odrazují tvrdší cíle pro snížení emisí a zlevňující obnovitelná energie.

Carbon Tracker analyzoval ziskovost 6 685 uhelných elektráren, které představují 95 procent celosvětové provozní kapacity. Podle jeho zjištění je až 42 procent globální kapacity neziskových. Od příštího roku pak institut očekává, že pokles nákladů na energii z obnovitelných zdrojů, nařízení omezit znečištění vzduchu a ceny uhlíkových emisí způsobí další tlak na jejich náklady.

Od roku 2030 bude navíc provoz nových větrných a solárních elektráren levnější než 96 procent současných a plánovaných uhelných elektráren.

Celý svět se snaží omezit globální oteplovaní vyšší výrobou elektřiny z obnovitelných zdrojů a snížením spalování fosilních paliv, jako je uhlí a ropa. Emise však stále rostou. Zpráva OSN z října uvádí, že je potřeba, aby se podíl uhelných elektráren v globálním energetickém mixu do roku 2050 snížil pod dvě procenta, aby se udržel růst globální teploty v bezpečných limitech.

V několika ekonomikách závislých na uhlí si vlády budou muset vybrat mezi uzavřením elektráren, podporou těžby uhlí a cen elektřiny, nebo zvýšením cen elektřiny, aby byly uhelné elektrárny životaschopné. To však ublíží spotřebitelům a ohrozí konkurenceschopnost, uvedla agentura Reuters. Například v Německu se má v příštím roce rozhodnout, kdy země přestane úplně využívat energii z uhlí. Zatím se hovoří o roku 2035.

Proti proudu trendu jde Energetický průmyslový holding miliardáře Daniela Křetínského. Na začátku listopadu totiž naplánoval koupi dvou uhelných elektráren ve Francii.

Reklama

Související témata:

Doporučované