Hlavní obsah

Téměř prodali dům. Ale pak jim ho pomaloval Banksy

Foto: Profimedia.cz

Nejnovější graffiti proslulého streetartového umělce v anglickém Bristolu.

Reklama

Majitelé řadového domku v Bristolu, který Banksy ozdobil kýchající ženou, na poslední chvíli vycouvali z prodeje nemovitosti. Umělcova díla se totiž v minulosti prodala za miliony liber.

Článek

Sedmapadesátiletá Aileen Makinová měla příští týden prodat svůj domek ve Vale Street, jinak známé jako nestrmější ulice v Anglii. Pak si ho ale vyhlédl nepolapitelný streetartový umělec Banksy. Na jeho fasádu vyobrazil stařenku, které silným kýchnutím vyletěla z úst protéza. Ve čtvrtek se k dílu přihlásil prostřednictvím svého Instagramu, kde ho okomentoval popiskem „Aachoo!!“ (Hepčí!!).

Syn paní Makinové Nicholas uvedl, že se rozhodli zastavit prodej hned, jakmile Banksy zveřejnil zprávu prostřednictvím svého webu a sociálních médií. Dílo také schovali pod ochranné plexisklo, jelikož cena nemovitosti mohla díky graffiti vzrůst i o miliony liber.

Britský deník The Times informuje, že průměrný dům se v ulici obvykle prodá za 300 000 liber, tedy za zhruba 8,5 milionu korun. Banksyho díla se ale někdy prodávají i za desetinásobek. Nejdražší umělcovo plátno s názvem Devolved parliament (Přenesený parlament), které zachycuje šimpanze v zasedacím sále Dolní sněmovny britského parlamentu, se prodalo za téměř 9,9 milionu liber, tedy za asi 287 milionů korun. V roce 2018 Banksy přímo během aukce napůl skartoval obraz Girl With Red Balloon (Dívka s červeným balónkem), který krátce předtím licitátor prodal v přepočtu za 30 milionů korun.

Přes Banksyho slávu dodnes nebyla potvrzena jeho identita. Nejčastěji se hovoří o bristolském umělci Robinovi Gunninghamovi.

Kýchající stařenka není prvním Banksyho dílem, které se vztahuje k pandemii covidu-19. V dubnu zveřejnil na svém instagramu pět obrázků, kterými vyzdobil koupelnu a toaletu. Je na nich skupina řádících krys, které místnost obracejí vzhůru nohama. Příspěvek doplnil komentářem: „Moje žena nesnáší, když pracuju z domova.“

O měsíc později vyjádřil umělec poctu zdravotníkům. Ve foyer southamptonské nemocnice nakreslil chlapce, který si hraje s panenkou zdravotní sestry. V koši za ním jsou figurky superhrdinů. V červenci zase zveřejnil video, na kterém oblečený v bílé kombinéze, s respirátorem a ochrannými brýlemi vytváří malby krys v jednom z vozů londýnského metra. Hlodavci připomínali cestujícím, aby nosili roušky. Londýnský dopravní podnik je ale krátce poté nechal odstranit.

Reklama

Související témata:

Doporučované