Hlavní obsah

Téměř třetina aut má stočený tachometr. Jak se vyhnout jejich nákupu?

Rozhovor s Martinem Pajerem, ředitelem společnosti Cebia.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Problém s přetočeným tachometrem na trhu s ojetými automobily. Nešvar odhaluje středočeská policie společně s firmou Cebia. Od začátku roku odhalily už 400 takových vozů.

Článek

V Česku poškozují trh s ojetými vozy přetočené tachometry. Je to letitý problém a iniciátoři vymýšlejí stále lepší taktiky. Středočeská policie spolupracuje s firmou Cebia na odkrytí takto upravených vozidel. Podle jejich zjištění má až třicet procent aut na trhu přetočený tachometr.

Firma v rámci testů zjistila, že hodnota vozidel bývá pozměněna přibližně o sto tisíc korun. Automobily, u kterých je tachometr stočen o více než sto tisíc kilometrů, nejsou výjimkou. Pracovníci společnosti Cebia dokonce zjistili u jednoho auta přetočení o čtyři sta tisíc kilometrů.

Zákazníci se v poslední době při nákupu snaží získat více informací, ale to mnohdy nestačí. Některé automobily se dovážejí ze zahraničí a u nich právě nemusí být jistý původ. Prodejce si pak může lehce upravit stav jejich tachometru.

V Česku funguje systém, ve kterém si lidé mohou prověřit původ vyhlídnutého vozidla. Mají v něm možnost zadat si například výrobní číslo automobilu. Jak je tedy možné, že přesto někdo dokáže tachometr stočit? Jak se vyhnout nákupu takového vozidla? Napoví rozhovor s odborníkem v úvodním videu.

Reklama

Doporučované