Hlavní obsah

Až tu budou tři miliony důchodců, migranti problém s penzemi nevyřeší, varuje Zamrazilová

Duel: Bude Česko za 50 let druhým Řeckem? Předsedkyně rozpočtové rady Eva Zamrazilová vs. poradce premiéra Martin Fassmann.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Až půjdou Husákovy děti do důchodu, čeká Českou republiku zvrat. Pokud se nezmění daně a penzijní systém, republika spadne do obřího dluhu, varuje Národní rozpočtová rada. Dojdou peníze na důchody a na zdravotní péči? Sledujte Duel s předsedkyní rady Evou Zamrazilovou a poradcem premiéra Martinem Fassmannem.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil zprávu k dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí na 50 let dopředu za sci-fi a neseriózní. Národní rozpočtová rada by, jak píše Babiš na twitteru, neměla děsit lidi. Rada ale v úvodu dokumentu uvádí, že hlavní cíl zprávy je, „aby scénář, který je jejím výsledkem, nakonec nebyl naplněn“.

Podle zprávy nejsou české veřejné finance i přes očekávaný růst ekonomiky a vybraných daní dlouhodobě udržitelné. Populace stárne. Penzistů začne zejména od 30. let dramaticky přibývat, pracujících bude méně. Tím pádem klesnou i příjmy ze sociálního a zdravotního pojištění.

„Lidi neděsíme, demografická prognóza je kvalitní, za 40 nebo 50 let tady bude důchodců přes 3 miliony, dnes jich jsou 2 miliony. Bude pracovat méně lidí, to je fakt,“ popisuje v Duelu předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová jeden z problémů, před kterými varuje.

Poradce premiéra Andreje Babiše a hlavní ekonom ČMKOS Martin Fassmann, ale říká, že je těžké dnes odhadovat, jaká bude za několik desítek let ekonomická i demografická situace v Česku.

„Stát nemá přemýšlet, co bude za 20 let, má podporovat ekonomický růst. Zpráva rozpočtové rady je projekce, ne prognóza. Už teď nám narůstá počet obyvatel. Je to díky cizincům, kteří do Česka přicházejí,“ říká Fassmann.

Foto: Seznam Zprávy

Podle Fassmanna příchod migrantů nahradí úbytek Čechů v produktivním věku. „Ekonomika si je bude nasávat z jiných zemí,“ říká.

Podle Zamrazilové ale většina cizinců patří a bude patřit k nízkopříjmovým skupinám, takže jejich odvody do systému nebudou na udržení penzijního systému stačit.

Dluh veřejných financí by při zachování stávajících daní i důchodů mohl dosáhnout v roce 2068 až 230 procent hrubého domácího produktu (HDP). Veřejný dluh v poměru k HDP má ČR aktuálně 35,3 procenta HDP a v rámci EU je šestý nejlepší. EU požaduje podle současných pravidel dluh země pod 60 procenty HDP.

Národní rozpočtová rada vidí dvě hlavní cesty, jak nepříjemný scénář odvrátit: odsunout věk odchodu do důchodu a zvýšit daně.

Reklama

Doporučované