Hlavní obsah

Temná říše Alenky. Prestižní kalendář Pirelli představil nejnovější vydání

Exkluzivní kalendář Pirelli odhalil fotografie pro rok 2018Video: AP

 

Reklama

V mnoha ohledech je nové vydání legendárního kalendáře průkopnické, mimo jiné i proto, že jsou všichni aktéři tmavé barvy pleti.

Článek

Autoři známého kalendáře Pirelli představili v New Yorku vydání pro rok 2018. Nafotil ho uznávaný fotograf Tim Walker a tématem byl příběh Lewise Carrolla Alenka v říši divů. Nové vydání je přelomové i proto, že jsou všechny modelky a modelové tmavé barvy pleti.

Kalendář nese poselství změny - ta tam je umělecká nahota, která byla obvykle jeho poznávacím znamením. Fotograf Walker tak navázal na loňské vydání, v němž Peter Lindbergh vsadil na minimalistické černobílé portréty významných umělkyň. Walker pozměnil i vnímání klasického příběhu Alenky. Vsadil na temnou stránku notoricky známé pohádky a představil ji tak, jak ji vykreslil sám spisovatel pro první vydání knihy v roce 1865.

Rozhodnutí „obsadit” jen modely či osobnosti tmavé pleti podle autorů koresponduje s myšlenkou kalendáře.

„Kalendář Pirelli je oslavou pestrosti a diverzity. A také inkluze. Říká: všichni jsou vítáni. Muži, ženy, lidé různé barvy pleti,” uvedl na tiskové konferenci sám Walker. Stylista vydání Edward Enninfu, který jinak působí v britském časopise Vogue jako šéfredaktor, uvedl, že „temná” Alenka dává najevo, že krása přichází ve všech barvách.

Reklama

Související témata:

Doporučované