Hlavní obsah

Temnou hmotu ve vesmíru mohou lidé hledat chytrým telefonem

Foto: https://www.astronom.cz/horalek

Vesmír je neustále plný záhad, na jejich odhalování se může podílet každý z nás.

Reklama

Vědci z Fyzikálního ústavu při Slezské univerzitě v Opavě, kteří ve vesmíru pátrají po temné hmotě, zapojili do výzkumu veřejnost. Amatérským výzkumníkům bude stačit chytrý telefon.

Článek

Opavští vědci se od srpna 2016 zapojili do mezinárodního projektu CREDO (Cosmic Ray Extremely Distributed Observatory). Projekt je zaměřený na detekci kosmického záření a hledání tajemné skryté látky nebo též temné hmoty. „Rozklíčování záhady temné hmoty by mohlo být nyní na dosah. A to za pomoci co nejširší veřejnosti po celé planetě, protože k detekci prchavých částic, které skrytou látku provázejí, si vystačíte s aplikací na chytrém telefonu,“ řekl Petr Horálek za organizátory.

Observatoře, které hledají částice z vesmíru, mají jen malou šanci na úspěch při jejich detekování. Monitorují jen nepatrný zlomek oblohy. Podobně jako při hledání mimozemské civilizace v projektu SETI lze zapojit veřejnost: vytvořit spoustu malých detektorů po celé Zemi. Lidé si jen do telefonů stáhnou aplikaci CREDO Detector, která bude s pomocí kamery v telefonu identifikovat v obvyklém záření, jež je všude kolem nás, ony specifické částice.

Astronomové se sice věnují výzkumu vesmíru už celá staletí, přesto je víc než 95 procent složení vesmíru neznámé. Předpokládá se, že 68 procent tvoří skrytá energie a zbývajících 27 neznámého složení představuje právě skrytá hmota. Ví se na základě jinak nevysvětlitelných jevů, že tyto složky ve vesmíru opravdu existují.

Některé novější výzkumy ukazují, že by skrytá hmota mohla mít vliv na elektromagnetické záření přítomné ve vesmíru. Nikdo však netuší, jakou mají tyto komponenty povahu či podobu. Existují pouze domněnky, které se bez lepších pozorovacích technologií mohou jen těžko potvrdit či vyvrátit. Odpovědi jsou ukryté v kosmickém záření.

Mezinárodní projekt CREDO vychází z jedné z mnoha teorií o povaze této skryté hmoty: tvoří ji superhmotné částice vzniklé po velkém třesku v raném vesmíru. Nelze je přímo pozorovat, ale měli bychom být schopni detekovat pozůstatky po jejich rozpadu – vzácné fotony s velmi specifickou energií, o nichž se předpokládá, že jsou výsledkem tohoto rozpadu.

Reklama

Doporučované