Hlavní obsah

„Temný den.“ USA reagují na předvolební změny u Nejvyššího soudu

Foto: Profimedia.cz

Nová soudkyně Nejvyššího soudu Amy Coney Barrettová po složení přísahy a prezident Donald Trump (vlevo).

Reklama

aktualizováno •

Jen pár dní před prezidentskými volbami ve Spojených státech se změnila podoba Nejvyššího soudu. Přes velké protesty demokratů Senát do funkce zvolil Amy Coney Barrettovou. A mluví se o velkém vítězství Republikánské strany.

Článek

Soudkyně Barrettová měla pozici už víceméně jistou. Senát v poměru 52 : 48 hlasům zvolil Amy Coney Barrettovou do funkce soudce Nejvyššího soudu. Ihned po hlasování následovalo její oficiální uvedení do úřadu vyřčením přísahy.

Kdo je Amy Coney Barrettová ? Proč se teď volil soudce Nejvyššího soudu?

Osmačtyřicetiletá soudkyně Amy Coney Barrettová byla poslední tři roky soudkyní federálního odvolacího soudu v Chicagu. Je kontroverzní osobností americké justice, a to i proto, že jsou její názory silně konzervativní. Osobně je proti potratům a vyjadřuje se ostře proti precedentu procesu Roe versus Wade, ve kterém se potraty ve Spojených státech legitimizovaly.

Barrettová budí kontroverze i kvůli tomu, že v Nejvyšším soudu nahrazuje zesnulou Ruth Bader Ginsburgovou, která naopak celý profesní život věnovala boji za ženská práva.

Osobnost Barrettové i celá urychlená volba nového soudce Nejvyššího soudu vzbudily ve Spojených státech emoce, ale také obavy o podobu právního státu. A to vše jen několik dní před prezidentskými volbami, ve kterých republikán Donald Trump chce obhájit mandát a utká se o něj s demokratem Joem Bidenem.

Více o tématu v rozhovoru s americkou profesorkou ústavního práva:

Mediální reakce

Americký deník The New York Times píše, že Donald Trump neztrácel čas a v nezvyklý večerní čas uspořádal ceremoniál za účelem složení přísahy pro soudkyni Barrettovou na jižním trávníku Bílého domu. A to jen měsíc poté, co se v Růžové zahradě Bílého domu konalo setkání s Barrettovou, na němž na sobě nikdo neměl roušku a mnoho přítomných, včetně prezidenta a první dámy, poté bylo testováno pozitivně na koronavirus.

Ani na pondělní ceremonii na sobě prezident Trump ani Amy Coney Barrettová neměli roušky. Oba ale již covid-19 prodělali. „Má hluboké znalosti, je ohromně vyrovnaná a má výjimečný intelekt,“ komentoval novou soudkyni Nejvyššího soudu Trump. Řekl také, že je vhodnou nástupkyní po zemřelé Ruth Bader Ginsburgové.

Tyto dvě ženy však stojí na jiných ideových pólech. A právě i to budí velké emoce na straně demokratů, republikánů i veřejnosti. K Nejvyššímu soudu se dostávají témata, která rozdělují americkou společnost – potraty, stejnopohlavní sňatky nebo problematika týkající se klimatu.

Odkazu Ginsburgové, ale i roli Barrettové se věnoval podcast Checkpoint:

Druhý nejprodávanější deník Spojených států USA Today označuje Ginsburgovou za „kulturní ikonu“, která vedla liberální křídlo Nejvyššího soudu. Oproti tomu Barrettovou popisuje jako jednu z vůbec „nejkonzervativnějších soudkyň“ Spojených států.

Americký zpravodaj pro britský The Guardian podtrhuje, že zvolením Amy Coney Barrettové do funkce Donald Trump zanechává svůj odkaz, ať už příští týden volby dopadnou jakkoliv. S novou posilou jsou to totiž v Nejvyšším soudu již tři soudci jmenovaní Donaldem Trumpem – Barrettová, Neil Gorsuch a Brett Kavanaugh. Všichni tři jsou součástí tzv. konzervativního křídla.

„Trump vítězí v kole Nejvyšší soud,“ titulkuje americká televizní stanice CNN jmenování Barrettové do funkce. Zmiňuje také, že se pandemická situace ve Spojených státech stále zhoršuje a Donald Trump veřejnost klame. CNN připomíná, že se covidem-19 nakazilo i nejbližší okolí viceprezidenta Mika Pence.

V The Atlantic píší, že si republikáni velmi dobře uvědomují, že ani ne týden před prezidentskými volbami mohou zvolením Barrettové do funkce spustit „krvavou lázeň“ amerického elektorátu. „Je jim to jedno,“ píší v The Atlantic.

Politické reakce

Chuck Schumer, lídr demokratů v Senátu, napsal, že „je to jeden z nejtemnějších dnů americké historie“. „Barrettová nebyla vybrána s ohledem na svou kvalifikaci, ale pro své radikálně pravicové názory,“ dodal. Mitch McConnell, lídr republikánů v Senátu, však řekl, že by demokraté na jejich místě udělali totéž.

Vyzyvatel Donalda Trumpa v prezidentských volbách, bývalý viceprezident Joe Biden, na svém Twitteru komentoval zvolení Amy Coney Barrettové do funkce jako „uspěchané“. Napsal, že by to měla být „drsná upomínka“, aby Američané šli k volbám.

Kamala Harrisová, Bidenova kandidátka na viceprezidentku, o změnách v Nejvyšším soudu také tweetovala: „Republikáni dnes odmítli vůli Američanů, potvrdili soudkyni Nejvyššího soudu nelegitimním procesem,“ tweetuje politička. Dodává, že to republikáni udělali za účelem zrušení tzv. Affordable Care Act neboli zdravotnického balíčku, který zavedl Trumpův předchůdce Barack Obama.

Prezidentské volby ve Spojených státech se konají 3. listopadu 2020.

V článku jsme chybně uvedli, že se koronavirem nakazil i viceprezident Pence, nakažené je jeho nejbližší okolí. Za chybu se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Doporučované