Hlavní obsah

Tempo očkování zrychluje, ale „Babišova“ meta nepadla

Foto: SZ Michal Šula

První dávku vakcíny o víkendu dostal třímiliontý zájemce.

Reklama

Od půlnoci z neděle na pondělí se k očkování mohou přihlásit lidé starší 40 let. Ale přes 120 tisíc nejohroženějších na vakcínu stále čeká. Denní stotisícová hranice, kterou na jaře vytyčil premiér Andrej Babiš, stále nepadla.

Článek

Česko má za sebou rekordní pracovní týden, co se týče množství vyočkovaných dávek. Od pondělí do pátku se naočkovalo na 415 tisíc lidí. V sobotu si pro první dávku vakcíny přišel třímiliontý zájemce. K očkování se tak dostal už téměř každý třetí Čech. Zcela ukončenou vakcinaci má téměř 1,1 milionu lidí, zhruba každý desátý.

Ve čtvrtek Česko trhlo nový rekord, když se nechalo naočkovat 89 165 zájemců. Stále však nepřekonalo hranici, kterou stanovil premiér Andrej Babiš, jenž už na jaře avizoval, že se po Velikonocích bude denně očkovat přes 100 tisíc Čechů.

Od půlnoci z neděle na pondělí 17. května se nově mohou registrovat lidé ve věku od 40 do 44 let. Premiér ve čtvrtek avizoval, že po této skupině už se očkování úplně otevře všem nad šestnáct let. Kdy přesně se tak stane, však nespecifikoval.

Podle statistiky Ministerstva zdravotnictví platné ke 14. květnu přitom na termín očkování čeká 39 271 registrovaných lidí starších 80 let. Ve věkové kategorii 70-79 let je to 83 111 lidí.

Čtyři z pěti Čechů jsou naočkovaní vakcínou od společností Pfizer/BioNTech. K dispozici jsou také AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna. Právě poslední jmenovaná má od příštího týdne nové mířit jen k praktickým lékařům, kteří si dlouhodobě stěžují na nedostatek očkovacích látek.

V jejich ordinacích dosud čekají stovky tisíc zájemců, kteří z různých důvodů nechtějí využít velká vakcinační centra. „Jsem rád, že jsme systémově vyřešili problém spolupráce v očkování s praktiky. Vakcíny Moderny budou od příštího čtvrtka dostávat napřímo. V květnu a červnu dostanou celkově 454 tisíc dávek,“ uvedl na Twitteru Babiš.

V české vakcinaci se navíc blíží zásadní zlom. Podle odborníků už brzy přesáhne nabídka poptávku. „Uvidíte, že do pár týdnů bude víc dávek než zájemců. Podle mého názoru by mělo být už teď očkování přístupné všem,“ řekl například šéf krnovské nemocnice a senátor Ladislav Václavec (za ANO).

Narážel také na to, že se snižujícím se věkem klesá ochota k očkování. Podle aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Akademie věd ČR chce vakcínu šedesát procent dotázaných.

Ze zhruba osmi milionů lidí starších šestnácti let, kteří nyní dostanou možnost se očkovat, je to tedy okolo 4,8 milionu lidí. Při současné rychlosti očkování by Česko této mety dosáhlo přibližně na konci června.

Podle premiéra bude mít vláda reálný přehled o počtu zájemců až po otevření hranice nad šestnáct let. K přesvědčování dalších zájemců má také sloužit kampaň Ministerstva zdravotnictví na podporu očkování. Babiš řekl, že se připravuje část kampaně, která zacílí především na mladší část populace.

V Česku se očkuje od konce prosince minulého roku, centra a lékaři aplikovali přes 4,1 milionu dávek. Podle expertů je pro zamezení šíření viru třeba, aby mělo protilátky z prodělané nemoci či očkování asi 80 procent populace.

Reklama

Doporučované