Hlavní obsah

Tempo očkování v Česku roste, předehnalo i sousední země

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Očkování seniorů. Ilustrační fotografie.

Reklama

Za poslední týden Česko použilo zatím nejvíce vakcín. Celkem se v zemi dosud aplikovalo přes milion dávek. Obě potřebné dávky dostalo přes 298 000 lidí.

Článek

Zdravotníci v Česku aplikovali v sobotu 16 400 dávek vakcíny proti nemoci covid-19. Bylo to o 4400 více než před týdnem a zároveň nejvíc za víkendový den od začátku očkování.

Proti novému koronaviru se v Česku očkuje od 27. prosince. Země dosud využívá vakcíny od společností Moderna, Oxford/AstraZeneca a Pfizer/BioNTech, které schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Přednostně dostávali vakcínu nejprve zdravotníci, lidé v sociálních službách a senioři nad 80 let. Od konce února a začátku března se mohou registrovat i učitelé a lidé starší 70 let. Tato skutečnost se již promítla do statistky, v těchto věkových kategoriích lze pozorovat postupný nárůst naočkovaných.

Zatímco na začátku měsíce března bylo podaných vakcín lidem ve věkové kategorii 70 až 79 let dohromady přes 42 tisíc, za posledních třináct dní se vyočkovalo dalších 158 tisíc vakcín.

Česko tak i díky poslednímu týdnu předhání v tempu očkování sousední země. Postupný nárůst však lze sledovat již od začátku měsíce března. V sedmidenním průměru se Česko aktuálně pohybuje na 0,31 vakcíny na 100 obyvatel.

Tempo očkování postupně roste i v Rakousku a Německu, naopak v případě Slovenska se objevuje opačný trend.

Reklama

Doporučované