Hlavní obsah
Online

Nových nakažených v Česku ubývá: Počkejte si na další čísla, varuje ministr

Tisková konference vlády.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Vláda schválila testování v domovech pro seniory a dalších lůžkových zařízeních sociálních služeb i pro zaměstnance, minulý týden ho podpořila pro klienty. I pro zaměstnance se budou používat antigenní testy. Všichni zaměstnanci musejí nosit respirátory třídy FFP2, budou uvolněné ze Státních hmotných rezerv.

- Profesionální sportovci se budou moci vrátit do práce. V ČR se mohou obnovit profesionální sportovní soutěže splňující přísné hygienické podmínky. Rozhodla tak v pondělí vláda.

- Za pondělí v Česku přibylo zatím 4044 nakažených. Data jsou aktuální k osmnácté hodině. Jde o viditelný pokles oproti průběžným číslům minulého týdne - asi o 1400 méně oproti minulému pondělí za stejnou část dne.

- Poklesu počtu nově pozitivně testovaných s covidem-19 v posledních dnech by nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) příliš velký význam nepřikládal. Nižší víkendová čísla podle něj mohou být zkreslená, je třeba počkat na data za úterý.

- V nemocnicích bylo na konci října šestkrát více lidí s covidem-19 než na jeho začátku. Na začátku listopadu to bylo 7370 lidí. Těžké pro zdravotnická zařízení budou podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly ještě příští dva týdny.

- Reprodukční číslo kleslo na 1. Naposledy bylo číslo takto nízké 21. srpna. Jde o údaj, který spočítali čeští analytici z iniciativy Covid19CZ pod záštitou Jana Kulveita. Podle exministra zdravotnictví Romana Prymuly to vypadá, že začínají fungovat 14 dní stará opatření.

Vývoj jsme sledovali i v neděli:

  • V domovech v Libereckém kraji přibývá nakažených seniorů

    V domovech v Libereckém kraji přibývá seniorů nakažených koronavirem. V krajských zařízeních je nyní 217 pozitivně testovaných klientů a dalších 200 je v karanténě, chybí také zhruba pětina zaměstnanců. Po jednání Krizového štábu Libereckého kraje to dnes na dotaz ČTK řekl náměstek hejtmana pro sociální věci Pavel Svoboda (ČSSD). S péčí v sociálních zařízeních podle něj pomáhají dobrovolníci a nejméně do 10. listopadu i vojáci z liberecké chemické brigády.

  • Opozice je pro zřízení komise, která posoudí, zda vláda za koronaviru chybovala

    Opozice podporuje nápad Jana Hamáčka vytvořit vyšetřovací komisi, která by posoudila, zda členové vlády před příchodem druhé vlny epidemie nechybovali ve svých rozhodnutích. Neshodne se však na tom, kdy by měla vzniknout.

  • Článek: O testování v domovech seniorů žádali jejich zástupci už v září

    Nemoc covid-19 se roznesla do domovů pro seniory. Zatímco v září bylo v sociálních zařízeních nakaženo lehce přes tisíc lidí, v říjnu čísla Ústavu zdravotnických informací ukazují téměř čtyři tisíce nakažených.

  • Prymula se ohradil proti údajnému odmítnutí českých testů ze slin

    Bývalý ministr zdravotnictví se na Twitteru ohradil proti tvrzení, že vládní zástupci měli na jaře odmítnout RT PCR test od genetika Emanuela Žďárského, který umožňuje velkokapacitní testování na koronavirus pouze pomocí slin. Na Facebooku o tom informoval biolog Jaroslav Flégr. Ten za důvodem odmítnutí metody vidí, že „z české levné metody nekoukají stamilionové provize pro naše zdravotnické kmotry“, napsal na sociální síť. Za „fake news“ už Flégrova slova označil premiér Andrej Babiš. Roman Prymula na sociální síti Twitter dodal, že testům chyběl certifikát.

  • Lidí v nemocnicích je stále víc. Čísla nakažených ale pomalu klesají

    V Česku dnes stejně jako v předchozích dnech ubývá nově potvrzených případů koronaviru, nadále ale roste počet úmrtí s nemocí covid-19 a zvyšuje se i množství lidí v nemocnicích a pacientů ve vážném stavu. Nedělní počet 20 411 testů na koronavirus byl nejnižší za dva týdny. Vyplývá to z informací zveřejněných v 18:00 na webu Ministerstva zdravotnictví.

    Za dnešek do večera v ČR přibylo 4044 případů nákazy, zhruba o 1400 méně než minulé pondělí za stejnou část dne. Ve srovnání s přírůstky před týdnem je nových případů méně v posledních několika dnech. Třeba v neděli laboratoře potvrdily 6551 nově nakažených, tedy o 750 méně než o týden dřív a nejmíň od 18. října. Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) tomu ale příliš velký význam nepřikládá. Je třeba počkat na data za úterý, řekl po dnešním jednání vlády. Minulé úterý přibyl nejvyšší počet pozitivně testovaných od začátku pandemie, přesáhl 15 600.

  • Petříček na Twitteru: Česko čeká nový cestovatelský semafor

    Česká republika změní cestovatelský semafor. Na Twitteru to uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček. Nová budou kritéria označování zemí na základě rizika. „Kdo přijede ze ‚zeleného‘ státu kdekoliv po EU, nebude moci být v souvislosti s covid-19 nijak omezován. Na druhé straně většina států bude nyní ‚červená‘. Z těch bude platit povinnost testování při cestách do ČR - jak pro cizince, tak pro vracející se občany ČR,“ uvedl také ministr. Výjimky budou nadále platit pro pendlery i mezinárodní dopravu.

  • Pomáháte v nemocnici či domově? Podporu z Antiviru dostanete

    Pracovníci z uzavřených provozů, kteří se rozhodnou v čase bez práce pomáhat v nemocnicích či sociálních službách, nepřijdou o náhradu výdělku od státu z programu Antivirus. Oznámilo to dnes Ministerstvo práce. Kvůli šíření koronavirové nákazy je Česko od 5. října znovu v nouzovém stavu, a to zatím do 20. listopadu. Vláda nařídila zavřít většinu obchodů a služeb. Restaurace mohou mít jen výdejová okénka. Uzavřené musí zůstat i školy.

  • Blatný: Linka psychosociální pomoci je opět v provozu

    Od 1. listopadu začala znovu fungovat linka pomoci pro občany a zdravotníky týkající se koronaviru. Po zasedání vlády o tom informoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Psychosociální linka první pomoci fungovala už během jarní vlny epidemie na jaře. Podle studie Národního ústavu duševního zdraví z letošního května přibylo v dospělé populaci duševních chorob o deset procent a trojnásobně se zvýšilo riziko sebevražd. Provoz linky se odhaduje na 120 000 korun bez DPH za měsíc.

  • Ministerstvo musí vyčerpat peníze na Chytrou karanténu, až pak dostane další

    Ministerstvo zdravotnictví má nejprve vyčerpat peníze z rezervy na projekt Chytrá karanténa 2.0, až poté se bude vyjednávat o dalších konkrétních prostředcích. Na dotaz ČTK to dnes po jednání vlády uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Původně kabinet měl schvalovat materiál, podle kterého by provoz projektu v roce 2021 stál téměř 400 milionů korun. Částka by ale nakonec mohla být nižší. Podílet se na projektu mají podle dokumentu Ministerstvo zdravotnictví a Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT).

  • Blatný: Je třeba počkat na počty nových případů za úterý

    Poklesu počtu nově pozitivně testovaných s covidem-19 v posledních dnech by nový ministr zdravotnictví Jan Blatný příliš velký význam nepřikládal. Řekl to po dnešním jednání vlády. Víkendová čísla podle něj mohou být zkreslená, je třeba počkat na data za úterý. Minulé úterý přibyl nejvyšší počet pozitivně testovaných od začátku pandemie, přesáhl 15.600. V dalších dnech byly počty nižší než o týden dříve. „S hodnocením bych byl opatrný, protože u víkendových čísel se nedá předpokládat, že jsou konečná. Pondělí a úterý může být nepříjemným překvapením, zatím bych tomu příliš velký význam nepřikládal,“ řekl ministr.

  • Za měsíc šestkrát více hospitalizovaných: Stát by mohl přispět na testy

    V nemocnicích je nyní s koronavirem zhruba 7400 pacientů, šestkrát více než před měsícem. Podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly budou pro zdravotnická zařízení složité ještě příští dva týdny. Nákaza se rozšířila v dalších domovech pro handicapované v Olšanech a Jirkově, pomáhat tam musí armáda. Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání tripartity uvedl, že stát by mohl přispět firmám na antigenní testy pro zaměstnance. Inspekce ale zároveň bude kontrolovat společnosti, které podle odborového předáka Josefa Středuly přikazují zaměstnancům nepoužívat eRoušku nebo neúčastnit se trasování kontaktů.

  • Článek: Za jakých podmínek se sportovci vrátí na soutěže?

    Olympionici se opět smí začít plnohodnotně připravovat na olympijské hry v Tokiu, fanoušci fotbalu a hokeje se mohou těšit na restart nejvyšších soutěží. Vyplynulo to z oznámených úprav vládních opatření platných kvůli covidu-19.

  • V domovech seniorů se budou testovat i zaměstnanci

    Vláda schválila testování v domovech pro seniory a dalších lůžkových zařízeních sociálních služeb i pro zaměstnance, minulý týden ho podpořila pro klienty. I pro zaměstnance se budou používat antigenní testy. Všichni zaměstnanci musejí nosit respirátory třídy FFP2, budou uvolněné ze státních hmotných rezerv. Na dnešní tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Povinnost testovat klienty mají sociální zařízení podle vydaného mimořádného opatření od 4. listopadu. První testování musí stihnout do týdne, poté vždy v týdenních intervalech. K testování sociálních pracovníků vydá ministerstvo samostatné mimořádné opatření.

  • Vláda podpořila Vojtěchův návrh. Má posílit hygienické stanice

  • Moravskoslezský kraj má lůžka pro lidi, kteří nemohou být v domovech

    Moravskoslezský kraj má připravena lůžka pro lidi nakažené koronavirem, kteří potřebují pečovatelskou službu a v zařízeních sociální péče je není možné izolovat. Novinářům to po dnešním jednání krizového štábu řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO). Vláda v pátek rozhodla, že kraje tato lůžka musí připravit od pondělí 9. listopadu. Kraj je začal chystat už dřív. V regionu by jich podle nařízení vlády mělo být k dispozici 160, bude jich ale více. „Toto máme de facto splněno v tomto týdnu,“ uvedl Vondrák.

  • Vláda schválila obnovení profesionálního sportu

    Profesionální sportovci se budou moci vrátit do práce. Totéž bude platit i pro sportovní soutěže, které dokáží dodržet nastavené hygienické podmínky. Uvedl to předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

  • Ministerstvo zemědělství vyplatí potravinářům až 3 miliardy

    Vláda na dnešním jednání odsouhlasila podporu potravinářům zasaženým epidemií koronaviru. V novém kompenzačním programu Agricovid potravinářství pro ně budou až 3 miliardy korun. Program ještě musí podpořit Evropská komise. Odškodné v rámci programu Agricovid potravinářství mohou získat výrobci potravin nebo zemědělští podnikatelé, kteří produkují potraviny určené pro provozovatele stravovacích služeb. Omezení provozu restaurací i školních jídelen kvůli pandemii se dotklo všech oborů potravinářství. Například masnému průmyslu klesají měsíčně příjmy až o 600 milionů korun, v pivovarech o 1,4 miliardy a ve vinařství o 185 milionů korun za měsíc. Předpokládaný počet zasažených podniků v zemědělství a potravinářství je až 10 tisíc subjektů.

  • Do trasování v Chytré karanténě se v říjnu zapojilo asi 3400 lidí

    Do trasování nakažených covidem-19 se v Chytré karanténě v říjnu zapojilo 3389 lidí, proti září více než dvojnásobek. Zhruba o 600 přibylo i zapojených hygieniků. Vyplývá to z měsíčního souhrnu Chytré karantény, který na Twitteru zveřejnil vládní zmocněnec pro informační technologie Vladimír Dzurilla. Za říjen bylo v systému Chytré karantény vyřešeno více než 186.000 pozitivně testovaných, proti září to byl šestinásobek. Pozitivně testováno bylo v říjnu přes 259.000 lidí.

  • Čeští lékaři mají za sebou nejhorší týden, dva s covidem-19 zemřeli

    Čeští lékaři mají za sebou nejhorší týden v rámci epidemie koronaviru - alespoň podle statistik, které se týkají bezprostředně jejich ohrožení. V uplynulých sedmi dnech zemřeli dva lékaři, kteří se před tím koronavirem nakazili. A celkově za celou dobu epidemie zemřelo už pět lékařů a dalších pět lidí patřících ke zdravotnickému personálu.

Reklama

Hlavní zprávy