Hlavní obsah

Ten, kdo se ocitl v odposleších, ligu pískat nebude, rozhodl Portugalec

Foto: FAČR

Vítor Melo Pereira, nový předseda komise rozhodčích FAČR, obdivuje v strahovské Síni slávy pohár mistrů Evropy z roku 1976.

Reklama

V nominaci sudích na první jarní kolo chybí jména Pavel Královec, Petr Ardeleanu či Pavel Rejžek. Není to náhoda. Sudí, kteří se nevyjasněným způsobem projevili v Berbrových odposleších, mají u portugalského šéfa komise utrum.

Článek

Vítor Melo Pereira, který se na půl roku ujal české komise rozhodčích, a to ve spletité situaci po vypuknutí aféry kolem Romana Berbra, dlouholetého místopředsedy české asociace, se ke klíčové otázce postavil od samého začátku zcela nekompromisně.

Nejenže jsou mimo provoz všichni sudí, které policie obvinila z trestných činů. Tohle opatření přijala FAČR okamžitě a týká se sudích, které veřejnost až tolik nezná, jmenovitě například pánů Musila, Vlasjuka, Houdka a dalších.

V průběhu doby se ale v médiích začala objevovat i další, známější jména, a to v útržcích policejních odposlechů, které zachytily jejich problematickou komunikaci právě s Romanem Berbrem.

Tak například Pavel Královec dostává obtížně dešifrovatelné pokyny před finále Mol Cupu Liberec–Sparta. Další mezinárodní sudí Petr Ardeleanu je pochválen za baráž, v níž se i jeho přičiněním zachránila Příbram. Mladý Pavel Rejžek zase dostane noty, že Slezsko (Opava) je úhlavním nepřítelem.

Policie sice tyto tři jmenované rozhodčí neobvinila. Ale dostatek důvěryhodnosti na to, aby mohli na jaře pískat ligové zápasy, už jim podle Vítora Melo Pereiry nezbyl. Musí počkat na to, zda jejich jméno bude očištěno.

Sudí, kteří se takto objevili, nebo případně ještě objeví v nějakých publikovaných odposleších, nebudou podle Portugalce na zápasy delegováni.

„Vím, že soudní jednání trvají dlouho. Ale vlastní šetření už zahájila i Fotbalová asociace ČR. A na základě jeho výsledků budeme případně moci dále postupovat,“ upřesnil Portugalec.

Předseda asociace Martin Malík si v této věci hodně slibuje od toho, že výkonný výbor přijal rozhodnutí pokusit se přihlásit do trestního stíhání jako poškozená strana. V případě, že bude FAČR v tomto ohledu úspěšná, má šanci dostat se takzvaně do spisu. A zjistit ohledně jmenovaných komplexnější informaci, která by Etické komisi FAČR umožnila rozhodnout, zdali se daná osoba, zde konkrétně sudí, dopustila jednání, které je v rozporu s disciplinárním řádem, nebo nikoli.

Ale do té doby zjevně platí, že jmenovaní rozhodčí pískat nebudou. A nebudou se objevovat ani v žádných dalších rolích souvisejících s delegacemi na utkání první a druhé ligy.

Připomeňme, že se celá krize odvozuje od obvinění Romana Berbra, bývalého místopředsedy FAČR. Třináctého října byl on a dalších 19 osob, zhusta rozhodčích, obviněn z korupčních trestných činů, souvisejících zejména s manipulacemi fotbalových utkání.

Roman Berbr pak strávil takřka tři celé měsíce ve vyšetřovací vazbě, propuštěn byl ve středu, nadále bude vyšetřován na svobodě.

Vzhledem k situaci se UEFA dohodla s FAČR, že v nejbližším půlroce bude mít komise rozhodčích mezinárodní dohled. A to prostřednictvím třiašedesátiletého Vitora Melo Pereiry, portugalského experta, který už podobnou roli zastával dříve v Brazílii nebo v Řecku. Komisi rozhodčích předtím šéfoval i v rodném Portugalsku. A v letech 1998 a 2002 pískal zápasy na mistrovstvích světa.

Pereira má zatím jasno v tom, že vždy 14 dní bude pobývat v Česku a 14 dní doma v Lisabonu. „Chci u vás obnovit důvěru v práci rozhodčích,“ zdůraznil.

Listinu rozhodčích pro jarní část ligových soutěží hodlá uzavřít příští týden. A to na zasedání komise, kterou spolu s ním tvoří Jiří Kureš, Tomáš Bárta a Jan Zahradníček.

Z toho, co se v Česku stalo, nedělá Portugalec tragédii. „Důvěryhodnost a image fotbalu je pošramocená. Ale takové věci se stávají po celém světě. Transparentní a konstruktivní prací se to pokusíme napravit.“

Klíčové pro něj je, aby komise rozhodčích byla suverénním nezávislým orgánem, do jehož činnosti nebude nikdo zvenčí zasahovat.

Při své práci v Řecku proslul Vítor Melo Pereira tím, že do klíčových zápasů ligy nasazoval zahraniční rozhodčí. S touto praxí v Česku zatím nepočítá. „V tuto chvíli věříme, že to čeští sudí zvládnou,“ zdůraznil.

Po každém kole chce Portugalec demonstrovat klíčové situace, aby i fanoušci dobře pochopili interpretaci pravidel.

Další novinkou má být zavedení čtvrtých rozhodčích i ve druhé lize. Tuto roli by si měli zkoušet sudí z nižších pater, aby „načichli“ profesionálními soutěžemi.

Na základě hodnocení delegátů chce Vítor Melo Pereira sestavit i tabulku kvality rozhodčích. „Ti nejlepší z ní by mohli vstoupit na listinu FIFA, ti nejméně úspěšní by pak mohli sestoupit,“ nabídl transparentní variantu hodnocení rozhodčích.

„Podstatné jsou pro nás konzistentní výkony. Ne aby sudí jednou zazářil a příště úplně vyhořel,“ zdůraznil portugalský expert.

Reklama

Doporučované