Hlavní obsah

Ten nejdražší vánoční dárek může dostat každý zadarmo, říká arciopat Siostrzonek

Výzva s Prokopem Siostrzonkem: O Vánocích za zdmi Břevnovského kláštera, kritice katolické církve a Češích, kteří hledají Boha.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vánoce jsou pro mnohé rodiny jediná příležitost, jak se společně sejít u jednoho stolu. Lidé to mohou brát jako nácvik na zbytek roku, vyzývá arciopat pražského Břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek.

Článek

„Nechci být školometský, ale chtěl bych upozornit, že podstata slavení svátků není nakupování, a snažím se pozvat lidi, aby více využili to, co sváteční chvíle nabízejí,“ říká ve vánoční Výzvě Seznamu břevnovský arciopat Petr Prokop Siostrzonek.

Lidé by podle něj měli pochopit, že Vánoce nejsou o tom, aby se rvali ve frontách. „Žasnu a popuzuje mě, že si lidé před Vánocemi berou půjčky. Rodiče to dělají kvůli dětem, ale možná proto, že na ně nemají dost času. Přitom čas dostáváme zadarmo,“ říká představený nejstaršího mužského kláštera v Čechách.

Siostrzonek přitom popisuje, jak sváteční chvíle vypadají za zdmi Břevnovského kláštera. „U nás to není nic zvláštního. Máme rádi typickou rybí polévku, posedíme společně, je tam cukroví, ale nepečeme ho. Máme ho převážně darované. Jinak Ježíšek jsem u nás já – pro každého mám nějaký drobný dárek. Nikdy nesmí chybět ponožky,“ popisuje.

V rozhovoru se přitom svěřil, co konkrétně jemu asociuje Vánoce. Už z dětství mu právě vánoční svátky připomíná vůně mandarinek a fíků. „Neviděl jsem je jindy než na Vánoce, a tak mám právě chutě a vůně s tímto obdobím spojené.“

Ve Výzvě Seznamu ale arciopat nemluví jen o prožívání vánočních svátků. Zamýšlel se i nad tím, proč lidé spíše než katolické církvi mají tendenci věřit kartářkám a esoterické literatuře: „Zklamání z vývoje společnosti ale necítím, nemůžeme si myslet, že za námi půjdou masy. Ani za Ježíšem nešly.”

Hledají Češi podle Siostrzonka duchovno? Proč mají předsudky ke katolické církvi? A pochybuje někdy sám o své víře?

Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované