Hlavní obsah

Tendr na antigenní testy do škol prověřují detektivové NCOZ

Foto: Profimedia

Kriminalisté prověřují tendr na antigenní testy.

Reklama

Národní centrála proti organizovanému zločinu potvrdila, že její lidé se zakázkou na dodávku 3,6 milionu antigenních testů zabývají.

Článek

Je to už více než dva týdny, co ministerstvo vnitra vyhlásilo vítěze tendru na dodání 3,6 milionu antigenních testů do škol.

Tendr, za jehož vítěze ministerstvo vnitra vybralo společnost Tardigrad International Consulting, nyní podle informací Seznam Zpráv začali prověřovat detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). A to na základě trestního oznámení, které bylo podáno na Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Že se tím detektivové speciálního policejního útvaru zabývají, potvrdil Seznam Zprávám jeho mluvčí Jaroslav Ibehej. Podrobnější informace však neposkytl. „Mohu pouze sdělit, že náš útvar (NCOZ) se touto věcí zabývá. Více informací však poskytovat nebudeme,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí.

Ministr vnitra Jan Hamáček, jehož resort byl organizátorem veřejné soutěže, Seznam Zprávám napsal, že jeho resort detektivům poskytne potřebnou součinnost.

„Pokud policie v této věci obdržela nějaký podnět, tak je logické, že se tím zabývá. Ministerstvo vnitra je připraveno poskytnout veškerou potřebnou součinnost,“ napsal Jan Hamáček.

Jak už Seznam Zprávy popsaly, společnost Tardigrad International Consulting v soutěži zvítězila, přestože nesplnila podmínky tendru.

Ministerstvo vnitra požadovalo dodávku minimálně 914 680 kusů testovacích sad, a to nejpozději do 25. února. Tardigrad International Consulting to ale nezaručila.

Kromě detektivů už tendr prověřuje také antimonopolní úřad. Nově se do průběhu tendru vložila také ministryně financí, pod niž spadá Finanční analytický úřad, který se některými okolnostmi tendru také zabýval.

Alena Schillerová, kterou do vlády nominoval Andrej Babiš, chce po svém vládním kolegovi Hamáčkovi vysvětlení, jak výběr vítěze probíhal.

„Ministerstvo vnitra bylo osloveno ministerstvem financí prostřednictvím dopisu za účelem vysvětlení a doložení všech relevantních podkladů při výběru dodavatele na antigenní testy, včetně dokumentace prokazující rozsah a způsob provedení řídicí kontroly před uzavřením smlouvy,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Podle něj je také součástí dopisu požadavek na vysvětlení, jakým způsobem a v jakém rozsahu byla prověřována společnost Tardigrad International Consulting. Ve výběrové komisi kromě zástupců ministerstva vnitra seděli také zástupci resortů školství a zdravotnictví.

Tardigrad International Consulting byla vybrána ze seznamu firem, jež byly pro soutěž na dodávku antigenních testů osloveny. Seznam dávala dohromady pracovní skupina Jana Wolfa z oddělení léčiv a zdravotnických prostředků na ministerstvu zdravotnictví. Na základě jakých kritérií byl finální seznam vytvořen, resort zdravotnictví nepřiblížil.

„Ministerstvu zdravotnictví není žádným zákonem uloženo vést jakoukoliv agendu zabývající se průzkumem trhu, evidencí dodavatelů zdravotnických prostředků nebo hodnocením jejich nabídek,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí resortu Barbora Peterová. Vysvětlila také, že Wolfova skupina by nejlepší dodavatele cíleně vyhledala, neměla ale konkrétní úkol.

„Je to pouze na základě přímého pověření v rámci plnění konkrétního úkolu, jakým může být např. usnesení vlády nebo Sněmovny a přeneseně také Ústředního krizového štábu ČR,“ doplnila.

Společnost Tardigrad International Consulting do Česka na konci února dodala první milionovou várku testů. Stát za jeden test zaplatí 65 korun.

Jak ale Seznam Zprávy upozornily, podle zjištění Finančního analytického úřadu z účtu vítězné společnosti neodešly peníze za první milionovou várku antigenních testů. Není tak jasné, kdo zhruba 60 milionů korun za první milion testů čínskému výrobci Lepu Medical poslal.

Úřad navíc uvedl, že majitelka společnosti byla v roce 2018 vyšetřována v souvislosti s podezřením na praní špinavých peněz.

Společnost se základním kapitálem tisíc korun dosud v obchodním rejstříku kromě notářského zápisu z roku 2016 zveřejnila jedinou účetní uzávěrku – za rok 2019. A zveřejněná bilance ukazuje, že Tardigrad International Consulting prodělala 2 375 000 korun při obratu 6 362 000 korun.

Z uzávěrky zveřejněné v obchodním rejstříku také plyne, že od samotného vzniku v roce 2016 je společnost ve ztrátě téměř 12 milionů korun.

Reklama

Doporučované