Hlavní obsah

Tenisový svaz odmítá, že by do Tokia nominoval neočkovaného lékaře

Foto: Profimedia.cz

Šéf tenisového svazu Ivo Kaderka.

Reklama

Šéf tenistů Ivo Kaderka vyčítá Českému olympijskému výboru, že se prý snaží vlastní provinění svést na jiné. Neočkovaný lékař Vlastimil Voráček byl prvním nakaženým nemocí covid-19 v české výpravě.

Článek

Vedení Českého tenisového svazu striktně odmítá, že by na tokijskou olympiádu nominovalo neočkovaného sportovního lékaře Vlastimila Voráčka, který byl jako první z české výpravy pozitivně testován na koronavirus.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Je to pouze a jenom odpovědnost Českého olympijského výboru, nebyla to žádná nominace tenisového svazu. Olympijský výbor často mluví sportovním svazům do věcí, které mu ani nenáleží, a teď, když se vyskytne problém, svou vinu přehazuje na nás,“ uvedl v reakci na dotaz Seznam Zpráv šéf tenisového svazu Ivo Kaderka. Nákaza se mezitím rozšířila i na několik dalších členů výpravy.

O odpovědnosti tenistů za lékařovu nominaci hovořil pro Seznam Zprávy mluvčí olympijského výboru ​​Tibor Alföldi. „Doktora Voráčka nominoval tenisový svaz na základě jeho odborných schopností. Očkování není podmínkou účasti na olympijských hrách a nelze ho vynucovat ani podle Olympijské charty, i když my jsme ho samozřejmě důrazně doporučovali všem,“ uvedl k celé covidové kauze.

Kaderku toto vyjádření velmi rozčílilo. „Mě to neskutečně irituje. Je velké horko a pan Alföldi by si asi měl dát studený hadr na hlavu. Můj podpis pod tou nominací rozhodně nenajdete. Ani podpis naší generální sekretářky Kateřiny Kocourkové. Se mnou nikdo tu nominaci ani neřešil. Já to ani nevěděl, že ten Vlasta je olympijským výborem nominovaný, dozvěděl jsem se to až v době, kdy už ta výprava odjížděla. Starám se jen o naše tenisty a jejich nominace, lékaře jsem neřešil,“ uvedl také šéf tenisového svazu.

Sportovní lékař Voráček dlouhodobě spolupracuje hlavně s českým fedcupovým týmem, v minulosti působil i u tenistů daviscupového týmu.

Kaderka si prý Vlastimila Voráčka jako odborníka velmi váží, respektuje prý i právo nenechat se očkovat. Na druhou stranu si myslí, že olympijský výbor měl už před olympiádou najít způsob, jak riziko šíření nákazy u lidí s odmítavým přístupem k vakcinaci eliminovat.

„Kdyby to skutečně bylo na mé odpovědnosti, tak bych buď přijal taková opatření, aby se systémem nějaké speciální bubliny riziko nákazy snížilo na minimum, nebo aby tam prostě takový člověk vůbec neletěl,“ vidí jen dvě možnosti Kaderka.

Na olympiádě sleduje hlavně nominované tenistky a stále podle svých slov věří v jejich medailový úspěch, v plejádě dalších sportovců jej zajímá především jeho zeť Lukáš Krpálek, česká medailová naděje v judu. Bojí se, že rozšířená nákaza výkony našich sportovců může poznamenat. „Ti lidé několik let dřeli jako koně a teď je to s velkým otazníkem, jak to celé na ně dolehne. Snažím se ale stále věřit, že se to neprojeví a medaile přivezou,“ dodal Kaderka.

Český olympijský výbor mezitím oznámil, že chce vyšetřit, jakým způsobem byla už při letecké přepravě na olympiádu dodržována protiepidemická opatření. Zda byla dodržena všechna bezpečnostní opatření proti šíření nemoci covid-19 před, v průběhu i po charterovém letu do Tokia a jestli někteří jednotlivci při cestě nezanedbali své povinnosti. Výsledky chce zveřejnit do dvou týdnů. Seznam Zprávy už zveřejnily svědectví, podle kterého se v letadle pohybovali mnozí členové výpravy bez roušek a respirátorů.

Reklama

Doporučované