Hlavní obsah

Tenisový Turnaj mistryň 2019: Kdo je kdo na nejlépe dotovaném turnaji historie?

Foto: Profimedia.cz

Všech osm účastnic letošního singlového Turnaje mistryň s trofejí Billie Jean Kingové.

Reklama

Turnaj elitní ženské smetánky se poprvé v historii uskuteční v čínském Šen-čenu. Na tvrdém (a údajně velmi pomalém) povrchu v hale, kde se v září představili také čeští basketbalisté při svém senzačním tažení světovým šampionátem. A česká vlajka bude v příštím týdnu rozhodně tou nejviditelnější ze všech, protože na Turnaji mistryň se kvalifikovalo hned pět hráček z Česka – Petra Kvitová s Karolínou Plíškovou v singlu a trio Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková a Barbora Strýcová v deblu.

Článek

Kromě sportovní prestiže budou hráčky v dvanáctimilionovém městě bojovat o rekordní finanční odměny. V balíku prize money je totiž neuvěřitelných 14 milionů dolarů, což znamená, že se dotace oproti loňskému ročníku zdvojnásobila. Neporažená vítězka turnaje si přijde na zhruba 108 milionů korun. Odměny na ženském Turnaji mistryň jsou dokonce větší, než jakými se mohou pyšnit jejich mužští kolegové, kteří si mezi sebou rozdělí „pouhých” 9 milionů dolarů. Jde tudíž o nejlépe dotovanou sportovní akci v historii ženského sportu.

Elitní osmička účastnic turnaje ve dvouhře byla rozlosována do dvou čtyřčlenných skupin. Dobrou zprávou pro české fanoušky je to, že se Plíšková s Kvitovou nepotkají v základní skupině, a tak mohou jejich příznivci snít o českém finále, které je na programu v neděli 3. listopadu. Kdo všechno se ale na závěrečném turnaji sezony představí?

Červená skupina

Petra Kvitová

Nejzkušenější účastnice letošního tenisového klání. Na Turnaji mistryň se představí posedmé v kariéře, když se hned při své premiéře v roce 2011 radovala z vítězství. Na svém kontě má letos dva turnajové tituly, ovšem také peripetie se zraněným předloktím, kvůli kterému vynechala například French Open. Devětadvacetiletá dvojnásobná wimbledonská šampionka na předodletové tiskové konferenci prohlásila, že je to pro ni turnaj za odměnu. „Nepojedu si to ale jenom užít, budu chtít hrát dobrý tenis. Může se stát cokoli. Tenis mě fakt baví, tak se pojedu hlavně pobavit,” řekla Kvitová.

Ashleigh Bartyová

Třiadvacetiletá Australanka zažívá bezpochyby nejlepší sezonu kariéry. Během ní se současná světová jednička poprvé radovala z triumfu na jednom z grandslamů, když ovládla antukové Roland Garros. V červnovém finále porazila ve dvou setech Markétu Vondroušovou. Nechybělo ovšem moc a Bartyová skončila u jiného sportu než u tenisu. V roce 2014 totiž odložila tenisovou raketu a dala se na kriketovou dráhu. O rok později podepsala kontrakt s australským týmem Brisbane Heat, který nastupoval v tamní Women’s Big Bash League. Nakonec ale přece jen zvítězila láska k tenisovým kurtům a ukazuje se, že zcela správně. Bartyová je navíc po Evonne Goolagongové a Naomi Ósakaové jedinou světovou jedničkou od roku 1975, která nepochází z Evropy či Spojených států amerických. Letos vyhrála už 52 zápasů, nejvíc ze všech účastnic čínského turnaje.

Naomi Ósakaová

Pokud má nějaká z hráček z posledního ročníku Turnaje mistryň co napravovat, pak je to jednoznačně japonská tenisová hvězda. Vítězka letošního Australian Open totiž před rokem zcela vyhořela, ve skupině podlehla Stephensové a Kerberové, ve třetím utkání pak skrečovala Kiki Bertensové. Dvaadvacetiletá hráčka měla sezonu jako na houpačce, momentálně je ale ve skvělé formě. Drží sérii deseti výher v řadě, během kterých posbírala dva tituly na okruhu WTA.

Belinda Bencicová

Švýcarská tenistka má po otci Ivanovi (který je jejím současným trenérem) slovenské kořeny, její dědeček hrál hokej za Slovan Bratislava a dvaadvacetiletá Belinda dokonce vlastní slovenské občanství. Na tenisových dvorcích ale reprezentuje zemi helvétského kříže a jejím grandslamovým maximem je semifinále z letošního US Open. Po boku legendárního krajana Rogera Federera ovládla v lednu Hopmanův pohár. V mládí ji trénovala Melanie Molitorová, matka Martiny Hingisové.

Purpurová skupina

Karolína Plíšková

Druhá česká účastnice má ze všech hráček letos nejvíc turnajových titulů na okruhu WTA. Plíšková se radovala celkem čtyřikrát, ovšem na triumf na jednom z grandslamů stále čeká. Druhá hráčka světa se na Turnaj mistryň probojovala počtvrté v řadě, v posledních dvou letech prošla do semifinále. Karolína Plíšková odjela podle svých slov do Číny s jednoznačným odhodláním celý turnaj vyhrát. „Ace Queen” si navíc ještě před vypuknutím turnaje stačila potrénovat servis s jedním z fanoušků.

Elina Svitolinová

Senzační vítězka loňského Turnaje mistryň, ve skupině vypráskala mimo jiné i Petru Kvitovou či Karolínu Plíškovou. Přítelkyně francouzského tenisty Gaëla Monfilse v kariéře nehrála ani jedno grandslamové finále, svá maxima si pak vylepšila letos. Na Wimbledonu a US Open dokráčela mezi čtyři nejlepší hráčky, v obou případech však skončila před branami finále. Loňským nečekaným úspěchem si prakticky zdvojnásobila svůj kariérní výdělek. Ani letos nepatří v Šen-čenu mezi největší favoritky, právě tahle pozice by jí ale mohla opět svědčit.

Bianca Andreescuová

První Kanaďanka, která kdy vyhrála grandslamový titul, zahajovala rok na 178. příčce žebříčku. Během několika měsíců se probojovala mezi ženskou tenisovou elitu a na svém kontě má také překvapivý titul z US Open. Populární devatenáctiletá „Bibi” se stala první hráčkou od roku 2006, která vyhrála grandslam v teenagerském věku, tehdy se to povedlo Marii Šarapovové. Kromě tenisových dovedností udivuje tenisový svět svojí mentální odolností, díky které zdolala v zářijovém finále Serenu Williamsovou. Na Turnaji mistryň se představí poprvé v kariéře.

Simona Halepová

Osmadvacetiletá Rumunka je stálicí mezi nejlepšími světovými tenistkami, bývalá světová jednička momentálně figuruje na pátém místě žebříčku WTA. Halepová si nechala před dovršením osmnáctých narozenin zmenšit poprsí, což zpětně považuje za jeden z klíčových momentů následné úspěšné kariéry. Členka rumunské pravoslavné církve, která uvádí jako svůj největší sportovní idol bývalou fotbalovou hvězdu Gheorghe Hagiho, na svůj první triumf na Turnaji mistryň stále čeká.

Reklama

Související témata:

Doporučované