Hlavní obsah

„Tenistka Courtová je rasistka a homofob." Martina Navrátilová žádá o přejmenování arény

Martina Navrátilová napsala otevřený dopis se žádostí o přejmenování australské sportovní arény.

 

Reklama

Bývalá australská tenistka Margaret Courtová se dlouhodobě vymezuje proti lesbickým a bisexuálním tenisovým hráčům. Podle Martiny Navrátilové by proto neměla být aréna spojena s jejím jménem.

Článek

Tenisová legenda Martina Navrátilová napsala otevřený dopis vedení Margaret Court Areny v australském Melbourne. V něm žádá, aby bylo jméno slavné bývalé australské tenistky z názvu odstraněno.

74letá australská tenisová hráčka Margaret Courtová se tento týden v křesťanském rádiu nechala slyšet, že tenis je plný leseb.

„Neměli bychom takové chování oslavovat," napsala v dopise Navrátilová, která se netají svou homosexuální orientací. Ta o přejmenování arény bojuje už od devadesátých let, kdy Courtová pronesla, že Martina Navrátilová a ostatní lesbické a bisexuální hráčky tento sport kazí a jdou špatným příkladem mladým.

„Skvělá hráčka, ale také homofob a rasistka"

I takový výrok se v dopise objevil. Martina Navrátilová nezakládá svou prosbu pouze na homofobních názorech australské tenistky, ale také na jejím rasistickém smýšlení.

„Dodnes jsem nevěděla o nestydatých rasistických výrocích, které Courtová pronesla v sedmdesátých letech ohledně rasové politiky v Jihoafrické republice. Řekla, že země si se ‚situací' (myšleno s lidmi jiné barvy) poradila mnohem lépe než kdekoliv jinde na světě, především v USA. Co tím přesně myslela?" uvedla v dopise Navrátilová.

Jako náhradu Navrátilová navrhuje jméno bývalé tenistky Evonne Goolagongové.

Reklama

Doporučované