Hlavní obsah

Tento traktor jezdí rychleji než většina aut. Trhl světový rekord

Takto vypadá nejrychlejší traktor světa od firmy JCB.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Pod pojmem traktor si pravděpodobně nikdo nepředstaví nic jiného než pomalou jízdu a zablokovanou silnici. Nový model britské společnosti JCB je první vlaštovkou, která možná současný pohled na traktory kompletně promění.

Článek

Upravený traktor JCB Fastrac Two je totiž naopak rychlejší než běžná osobní auta. Průměrně jezdí rychlostí 218 km/h a jeho nejvyšší dosaženou rychlost dostal zkušený motocyklový závodník Guy Martin až na 247 km/h.

Tím se stal nejrychlejším traktorem na světě a vysloužil si zápis do Guinessovy knihy rekordů.

Ještě nedávno byl nejrychlejším traktorem světa jeho předchůdce Fastrac One. Ten v letošním červnu pokořil rekord a jel rychlostí 166,7 km/h.

Traktor, který se nehodí na pole

Rekord nejrychlejšího traktoru světa je zajímavý, stejně jako celý proces, který předcházel rekordu. Podle tiskové zprávy JCB se už při výrobě na stroj nahlíželo jako na ten závodní. Tomu napomohl zejména ikonický design, kterým se tento traktor od těch běžných velmi odlišuje.

Tým vývojářů pracoval na celkovém odlehčení konstrukce. Proto namísto oceli použili hliník. Práce se zaměřila také na lepší aerodynamiku, na které spolupracoval automobilový tým formule 1.

V „závoďáku“ se projel i motocyklový závodník Guy Martin, který v jednom z úseků stroj rozjel na rychlost 247 km/h. „Zajistit, aby pětitunový traktor dosáhl rychlosti okolo 247 km/h a pak ještě úspěšně zastavil, není příliš jednoduchý úkol,“ řekl ředitel inovací v JCB Tim Burnhope v motoristickém pořadu Top Gear. Právě obtížné zastavení zajišťuje přidaný padák, který se spolu s brzdou spustí a kolos zastaví.

Otázkou však zůstává, co bude společnost s traktorem dělat, zatím totiž pro nejrychlejší traktor na světě praktické využití neexistuje.

+1

Reklama

Související témata:

Doporučované