Hlavní obsah

Tentokrát bez problémů s památkáři. Brňanům se vrátilo ruské kolo

Tentokrát bez problémů s památkáři. Brňanům se vrátilo ruské kolo.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vyhlídkové kolo po roce stojí opět na Moravském náměstí v Brně. Jednání s památkáři se letos obešlo bez problémů. Za pronájem město dostane 660 tisíc korun. Kolo bude v provozu do 23. prosince.

Článek

Adventní trhy v Brně ještě ani nezačaly, pohled z výšky na podzimní Brno si ale mohou místní a turisti užít už teď. Dominanta vánočního Brna, třiatřicet metrů vysoké ruské kolo, se vrátilo na Moravské náměstí o měsíc dříve než loni.

Zahájit provoz už v říjnu se radní městské části Brno-střed rozhodli nejen kvůli loňskému vysokému zájmu návštěvníků. Město chce připomenout také dvě významná výročí – sto let od založení Velkého Brna a třicet let od vyhlášení Městské památkové rezervace Brno. „Do kabin a na vstupenky jsme umístili panoramatickou mapu, která upozorňuje na významné památky města,“ řekla mluvčí úřadu Brno-střed Kateřina Dobešová. Pod vyhlídkovým kolem jsou umístěné trojboké stojany, které zachycují proměny městské památkové rezervace za posledních sto let.

Loni se vyhlídkové kolo objevilo v parku na Moravském náměstí poprvé, ještě na konci listopadu ale nemělo povolení památkářů. „Minulý rok o povolení město zpočátku nežádalo, odbor památkové péče magistrátu ale posoudil, že ho město mít musí, proto se celý proces zpozdil,“ komentovala situaci Radmila Stránská z územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Brně. Letos město o povolení od památkářů zažádalo včas a ruské kolo stojí na místě legálně. „Našli jsme s památkáři společnou řeč. Vyhlídkové kolo nemá na památkovou rezervaci negativní dopad a také přispěje k propagaci památkové zóny,“ řekla mluvčí úřadu Brno-střed Kateřina Dobešová.

Městská část Brno-střed dostane za pronájem od provozovatele, brněnské společnosti ConFolding group, 660 tisíc korun. „Příjem z provozu vyhlídkového kola využijeme k financování našich kulturních akcí a zařízení,“ řekl starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl.

Ač letošní kolo na první pohled vypadá stejně jako to loňské, není tomu tak. To loňské se přestěhovalo na Francouzskou riviéru a v Brně se točí zcela nové. Opět má zimní bílou barvu a najednou uveze až 144 lidí.

Vyhlídkové kolo si oblíbili mimo turistů také samotní Brňané. Během vánočních trhů se stály i padesátimetrové fronty. Na ruském kole se loni svezla i důchodkyně Marie Čalkovská. „Je to taková nevšední atrakce, vstupné je dost drahé, ale jednou za čas si tu jízdu člověk dopřeje,“ vzpomíná.

Cena za jednu jízdu zůstala stejná. Lístek provozovatelé prodávají za sto korun. Děti do výšky sto centimetrů platit nemusí. Do patnácti let ale musí přijít v doprovodu dospělého. Kolo se během jedné jízdy otočí minimálně dvakrát a otočení trvá pět až deset minut v závislosti na vytíženosti.

V provozu bude vyhlídkové kolo s krátkou přestávkou až do 23. prosince. „Provoz kola bude mít jen krátkou pauzu při výstavbě adventních trhů,“ řekla Dobešová. Přestože je lákavé zakoupit si v jednom ze stánků svařák a užít si výhled na celé Brno, návštěvníci u provozovatelů nepochodí. Platí přísný zákaz konzumace alkoholu. S sebou si do kabiny adventního kola není možné vzít ani zvířata.

O celoročním provozu kola radní zatím neuvažují. „Po Vánocích je podle provozovatele velice slabá sezona, lidem je zima a jsou po adventu společensky unavení,“ vysvětila Dobešová.

Reklama

Doporučované