Hlavní obsah

Teplá fronta vydrží ještě pár dní, ale na modré nebe zapomeňte

Podívejte se na meteoblog Petra Dvořáka.Video: Petr Dvořák

 

Reklama

O víkendu přes Česko přešla teplá fronta. I přes sníh, který padal v průběhu soboty, se teplotní stupně šplhaly postupně nahoru.

Článek

Teplota několik hodin rostla a následně sníh na většině území tál. Teplé proudění je spojeno se západním a jihozápadním větrem. To by mělo znamenat, že v dalších dnech budou spíše vyšší teploty, zhruba do 5 stupňů nad nulou.

Přes Česko přejde dále k východu studená fronta a za ní k nám začne proudit studený vzduch od severozápadu.

Bude převažovat tlaková níže, která sem přinese velkou oblačnost. Ta se bude na území držet celý týden.

Na Moravě napadne až deset centimetrů sněhu

Na Moravě a ve Slezsku dnes napadne sedm až deset centimetrů sněhu. Sněží od rána a podle informací meteorologů by mělo sněžení odpoledne slábnout. Výstraha, kterou vydal ráno Český hydrometeorologický ústav, platí pro Jihomoravský a Zlínský kraj a některé okresy Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Řidiči by měli jezdit velmi opatrně. Podle dopravních informací leží sníh na dálnici D1 od Velké Bíteše po Vyškov a na dálnici D2 z Brna na Slovensko. Posypové vozy Brněnských komunikací jsou od 03:15 v terénu, údržbu posílily i traktory s radlicemi.

Při cestách do hor by měli mít řidiči sněhové řetězy a zimní pneumatiky. Na horách mají lidé sledovat informace horské služby. Meteorologové připomněli, že v případě mokrého sněhu se mohou v lesích lámat stromy.

Silnice v Libereckém kraji jsou nadále s opatrností sjízdné

Silnice v Libereckém kraji jsou nadále sjízdné se zvýšenou opatrností. Přes noc místy slabě sněžilo v horských oblastech, viditelnost snižují mlhy, vyplývá z údajů na dopravním webu. Pod bodem mrazu byly ráno teploty jen na horách, v ostatních částech kraje bylo většinou kolem jednoho stupně Celsia.

Ujetá vrstva sněhu krytá posypem je na silnicích nižších tříd v Jizerských horách a západní části Krkonoš a Podkrkonoší, jinak jsou povrchy silnic mokré. Pro nákladní vozy nad šest tun je nadále uzavřená silnice III. třídy přes Oldřichovské sedlo mezi Mníškem a Raspenavou na Liberecku. Silnice se v zimě nesolí, řidiči kamionů musí k cestě do Raspenavy a Hejnic využít silnici 13, která se udržuje chemicky.

Podle předpovědi by dnes mělo být v Libereckém kraji zataženo až oblačno, místy sněžení. Večer by měly být srážky na většině území. Nejvyšší denní teploty budou mezi jedním až čtyřmi stupni Celsia, na horách mezi minus dvěma a jedním stupněm.

Čerstvý sníh komplikuje dopravu na jižní Moravě i v Brně

Čerstvý sníh výrazně komplikuje ranní dopravu na jihomoravských silnicích. Po nedělní oblevě sněží na většině území kraje, místy mohou být vozovky namrzlé. Hasiči a policisté vyjíždějí ke zvýšenému počtu nehod. Městská hromadná doprava v Brně, zejména trolejbusy a autobusy, místy nabírá až hodinové zpoždění.

V Brně vyjely do terénu všechny posypové vozy. „S ohledem na množství sněhu jsou od 05:45 nasazovány na posílení posypových vozů i traktory s radličkami. Řidiče znovu upozorňujeme na nutnost opatrné jízdy,“ uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.

Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje doporučuje zvýšenou opatrnost prakticky na celém území jižní Moravy. Na okreskách ve vyšších polohách leží sníh, hlavní tahy jsou holé a mokré, ovšem řidiči musejí počítat také se sníženou viditelností. Dispečink hasičů informuje o zvýšeném počtu nehod, u Rajhradu a Ivančic na Brněnsku i Uherčic na Břeclavsku jsou auta v příkopu. U Velké nad Veličkou se srazila dvě osobní auta s nákladním vozem.

Sníh brzdí autobusy a trolejbusy některých linek v Brně. Nad ránem byly problémy se sjízdností například v úsecích Juliánov – Líšeňská, náměstí Karla IV. – Mifkova, Stará dálnice – Kohoutovice, Hlavní – Štursova, stejně jako na Jihlavské, Úvoze nebo u zastávky Červený písek.

Silnice na Vysočině jsou po sněžení s opatrností sjízdné

Silnice včetně dálnice D1 na Vysočině jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V noci někde pršelo, později byly srážky sněhové. Hlavní tahy jsou podle krajských silničářů po chemickém ošetření mokré, na vedlejších silnicích leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

„Všechny silnice jsou sjízdné, občas někde může stát kamion, silnice v celém kraji jsou ale ošetřené,“ řekl Aleš Hubený, dispečer Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina. V noci vyjelo 105 vozidel zimní údržby. Podle informací na webu policie je špatně sjízdný kopec v Brněnské ulici v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku.

Podle meteorologů bude dnes na Vysočině zataženo, během dne bude od západu srážek ubývat. Nejvyšší odpolední teploty budou od nuly do tří stupňů Celsia.

Ve vyšších polohách Moravskoslezského kraje ještě může být sníh

Ve vyšších polohách Moravskoslezského kraje stále mohou na cestách ležet zbytky zledovatělého sněhu nebo ujetá vrstva sněhu. Na Frýdecko-Místecku či v okolí obce Vrchy na Opavsku silničáři upozorňují na možné sněhové přeháňky. Hlavní tahy jsou ale většinou holé, suché nebo mokré a sjízdné bez většího omezení. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

V kraji by dnes podle předpovědi mělo být zataženo až oblačno, od jihu se sněžením, na jihovýchodě kraje i vydatnějším. V polohách pod 400 metrů bude padat déšť se sněhem nebo déšť. Srážky by k večeru měly ustávat. Teploty stoupnou maximálně na čtyři stupně Celsia, na horách ale naopak mohou klesnout až k minus čtyřem.

Na některých místech jižních Čech se může tvořit náledí

Na některých jihočeských silnicích se dnes může tvořit náledí. Kvůli dešťovým a sněhovým přeháňkám vyjeli silničáři po 3:00 s veškerou technikou. ČTK to dnes řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Martin Šulista.

Přeháňky začaly kolem 3:00 po celém kraji. V nižších polohách dešťové, ve vyšších sněhové. „Od těch tří máme veškerou techniku venku. Tam, kde se teploty blíží nule, je sjízdnost se zvýšenou opatrností, někde se může tvořit náledí,“ řekl dispečer.

Podle meteorologů bude dnes v jižních Čechách zataženo až oblačno, odpoledne místy přechodně polojasno, v polohách nad 500 metrů sněžení nebo srážky smíšené. Nejvyšší denní teploty od jednoho do čtyř stupňů, v 1000 metrech na horách kolem minus dvou.

Reklama

Doporučované