Hlavní obsah

Teplárny Brno zahájily kvůli klesajícím teplotám topnou sezonu

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Čtyři měsíce zůstaly radiátory napojené na brněnskou teplárenskou síť studené, dnes ráno začaly znovu hřát. Teplárny Brno kvůli poklesu venkovních teplot zahájily topnou sezonu.

Článek

Cena za teplo zůstává podle ceníku tepláren zveřejněném na jejich internetových stránkách stejná, tedy pro koncové zákazníky 635 korun za gigajoule s DPH.

„Od začátku tohoto týdne už přišlo silné ochlazení, zejména v noci, a naší snahou je samozřejmě zajistit našim odběratelům a zákazníkům odpovídající tepelný komfort. A i kdyby se ještě v dalších dnech slunce rozmyslelo a dopřálo nám babí léto, ranní a večerní teploty už zůstanou pravděpodobně dole,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Topná sezona v Brně začíná obvykle ve druhé polovině září, letošek tedy nijak nevybočuje. Loni začaly radiátory v brněnských bytech i podnicích topit až 25. září, v roce 2019 to bylo 18. září. Minulá topná sezona v Brně patřila k těm delším, trvala 249 dnů až do 31. května.

Topná sezona trvá od září do května. Teplárny začínají s dodávkami tepla, jestliže dva po sobě jdoucí dny klesne průměrná denní teplota pod 13 stupňů Celsia a není očekáván další den vzestup teplot.

Teplárny letos v létě pokračovaly nejen v nutných opravách, ale zejména s výměnou parovodů za modernější horkovody. Letos jich je v plánu vyměnit pět kilometrů za 261 milionů korun. Na výměně teplárny pracují od roku 2010, od té doby zvládly vyměnit 50 kilometrů parovodů, některé z nich byly staré i půl století.

Přechod na horkovody má snížit emise při výrobě tepla, teplárny uvádějí, že přechod na horkovody ušetří tolik emisí, jako by z města zmizelo 10 tisíc automobilů. Pro koncové zákazníky má navíc teplo zlevnit, a to o 1500 až 2000 korun ročně.

Reklama

Související témata:

Doporučované