Hlavní obsah

Loučení s Kuberou: Do Teplic přijel Zeman, politici vzpomínali v Rudolfinu

Přenos z pietní akce v pražském Rudolfinu.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Lidé se v teplickém divadle od 11 hodin loučili se zesnulým předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou. Odpoledne se k pietě přidala i Praha.

Článek

V Praze odpoledne proběhlo pietní shromáždění k poctě zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS). Do Rudolfina přišli jeho památku uctít ústavní činitelé včetně předsedy vlády Andreje Babiše (ANO), bývalý prezident Václav Klaus, představitelé justice, církví, diplomaté nebo rektoři veřejných vysokých škol. Prezident Miloš Zeman se pietního aktu v Rudolfinu neúčastní, Kuberovi dnes vzdal úctu na smutečním shromáždění v Teplicích.

Obřad zahájily fanfáry od českého barokního skladatele Pavla Josefa Vejvanovského, kterými jsou senátoři přivoláváni do jednacího sálu v úvodu zasedání horní komory nebo na hlasování. Herec, bývalý senátor ODS a rodinný přítel Tomáš Töpfer poté pronesl krátkou vzpomínku, při níž vyzdvihl především Kuberův smysl pro humor. „Měl rád legraci, uměl si ji dělat i sám o sobě. To je v dnešní politice velice vzácný dar. Bude nám to chybět,“ řekl. Po Töpferových slovech zazněla státní hymna.

S hlavním projevem vystoupil bývalý předseda Senátu a rodinný přítel Kuberových Přemysl Sobotka (ODS). Také on zdůrazňoval Kuberův smysl pro humor, zároveň podotkl, že s Kuberovou smrtí odchází kus normálního světa. „Jeho poznávacím znamením byla otevřenost a nadhled, humor, ne jedovatý škleb, velkorysost, ne zákeřná mstivost. Položme si otázku, kolik takových Kuberů dnešní politická scéna dnes má,“ řekl. Po Sobotkově projevu zahrála Teplická filharmonie díla především od Antonína Dvořáka.

Příchozí v Rudolfinu vítaly reprodukované záznamy Kuberových promluv v Senátu včetně předloňského kandidátského projevu, když se ucházel o místo v čele horní komory. Nechyběly ani úryvky z Kuberových novoročních projevů, v nichž mimo jiné zdůraznil, že slušnost není slabost a obhajoval svobodu projevu proti politické korektnosti. Zazněl i jeho výrok, že politika je jeho druhá láska.

Pódium v sále Rudolfina, kde se smuteční shromáždění odehrávalo, zdobila velká státní vlajka a fotografie dlouholetého senátora, zahalená černou páskou. Místa v lóžích napravo od pódia měli bývalý prezident Václav Klaus a manželkou Livií, předseda Sněmovny Radek Vondráček, premiér Andrej Babiš, vicepremiéři Karel Havlíček a Alena Schillerová (oba za ANO), kardinál Dominik Duka nebo předsedové parlamentních stran. Balkon naproti jevišti byl vyhrazen pro senátory, místa nalevo pro členy vlády. Místa v hledišti byla určena pro další čestné hosty, první řada pro členy rodiny.

V předsálí byla umístěna kondolenční kniha, do níž se pozvaní mohli zapsat, pokud tak neučinili už dříve v sídle horní komory. V prostoru pro veřejnost u Kuberovy fotografie se objevily květiny, věnce, i svíčky.

Vláda na pondělí vyhlásila státní smutek, v poledne se rozezněly sirény. Před teplickým Krušnohorským divadlem, kde dopoledne začalo rozloučení, vlají černé vlajky. Dlouholetému primátorovi Teplic přišly vzdát úctu stovky lidí. Procházejí kolem pietního místa s katafalkem. Rakev je zahalená do státní vlajky a stojí u ní čestná stráž.

Jako první přišla položit květiny skupina senátorů v čele s Jiřím Růžičkou, který Kuberu dočasně nahradil ve vedení horní komory. Senátory následoval předseda ODS Petr Fiala. Dorazil i premiér Andrej Babiš nebo předseda Sněmovny Radek Vondráček. Dorazila i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) nebo ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Uctít Kuberovu památku přijel i prezident Miloš Zeman. „Měl jsem ho rád,“ řekl prezident novinářům, stejnou větu pak napsal do kondolenční knihy ve foyer divadla.

Současného teplického primátora Hynka Hanzu davy čekající před sálem nepřekvapily. „Jeho měli lidé rádi, nehledě na to, odkud byli,“ řekl Hanza. Město chce na Kuberovu počest zřídit trvalé pietní místo, podle Hanzy se tím ale bude zabývat až později. „V současné chvíli truchlíme, loučíme se,“ dodal.

Předseda ODS Petr Fiala vzpomínal na poslední setkání dva dny před Kuberovým úmrtím. „Měl jsem velkou radost z toho, že jsem s ním mohl spolupracovat, že jsme spolu mohli dělat věci ve prospěch demokracie a svobody v České republice, a budu na něj vždycky vzpomínat s vděčností,“ řekl novinářům.

Předseda vlády se nechtěl vyjadřovat, do kondolenční knihy napsal: „Moc děkujeme za všechno, skvělý člověk“.

„Na Jardu Kuberu vzpomínám jen v dobrém. Já ho zažil už před mnoha lety, když jsme řešili problémy příhraničních regionů. Už v té době byl svůj a svým zůstal. Já jsem s ním rád spolupracoval a mnohdy s ním nesouhlasil, ale vždycky to bylo ve finále v dobrém,“ uvedl senátor za Karlovarsko Jan Horník (STAN).

Uctít Kuberovu památku přišli i členové vietnamské komunity v České republice. „My jsme pana Kuberu měli moc rádi. On nám hodně pomáhal a umožňoval naší komunitě, abychom ji mohli udržovat a rozvíjet v našem druhém domově,“ řekl předseda svazu Vietnamců pro Ústecký kraj Tran Van Minh.

Senátor Kubera, který náhle zemřel před dvěma týdny ve věku 72 let, patřil mezi nejvýraznější politiky ODS. Téměř čtvrtstoletí stál v čele Teplic, dvě desetiletí byl senátorem. Ve vedení horní komory působil od roku 2016 nejprve jako místopředseda, od konce roku 2018 jako předseda. Prezident Miloš Zeman se rozhodl Kuberovi posmrtně udělit Řád bílého lva.

Reklama

Související témata:

Doporučované