Hlavní obsah

Teplice staví za 230 milionů novou halu, jinde ji zvládli za polovinu ceny

Večerní zprávy, pátek 13. října 2017.

 

Reklama

Kritici říkají, že 230 milionů je příliš a nový zimní stadion by se mohl postavit levněji.

Článek

Teplice začaly tento týden stavět nový zimní stadion, ale téma této stavby je v severočeském městě živé už řadu měsíců.

Nejvíc se mluví o částce, za niž bude stadion postaven. Kritici říkají, že 230 milionů, za které zakázku získala známá firma Syner, je příliš. Zvlášť při porovnání s tím, zač podobně velké zimní stadiony postavili v jiných městech, například v Turnově či Poděbradech.

„Obávám se, že to bude velmi drahá stavba,“ říká opoziční zastupitel Jiří Řehák (Volba PRO! Teplice). Připomněl, že ve zmíněných Poděbradech a Turnově byly nové stadiony vybudovány minimálně o 100 milionů levněji.

Po ruce je ještě další srovnání s Frýdkem-Místkem. Tady mají od konce roku 2014 novou halu za 280 milionů. Oproti stadionu v Teplicích (500 míst) nabízí tribuny s více než dvěma tisíci sedadly a kromě hokejistů v ní mají prostory badmintonisté a v suterénu je dokonce střelnice.

Namazali si nás chleba, říká opozice

Obhájci ceny teplického stadionu upozorňují, že rozdíl ve srovnání může být určen tím, že na rozdíl od uvedených příkladů se v Teplicích zimák staví v době, kdy cena práce roste.

Podle primátora Teplic Jaroslava Kubery i architekta Petra Sedláčka začala částka za stavbu růst poté, co se město rozhodlo, že ze tří na jedenáct zvýší počet šaten. Dalším důvodem vyšších nákladů je i to, že se v poslední době zvýšila cena za materiál na střechu haly. To prý souvisí s případem, který se letos v zimě stal v České Třebové.

Video: Pád haly v České Třebové. Sportovci unikli na poslední chvíli

Připomeňte si, jak v lednu vypadal pád střechy sportovní haly v České Třebové

Soutěž na stavbu zimního stadionu v Teplicích vyhrála společnost Syner s částkou okolo 200 milionů. „Já vám ručím, že o vítězi předem rozhodnuto nebylo,“ odmítá primátor Kubera, že by tendr nebyl čistý.

Rada Teplic letos v březnu odsouhlasila, že by město mohlo halu postavit za 155 milionů bez DPH. „Firma Syner řekla, že to stavět nemůže, a přinutila nás, zastupitele, odhlasovat vyšší sumu,“ uvedl zastupitel Řehák. „Namazali si nás na chleba,“ dodal.

Částka se zatím zastavila na 230 milionech a při jejím zpochybňování zazněl i argument, že Teplice nevyužily nabídku, kterou pro podobné stadiony dává hokejová asociace.

Projekt, který nabízí, zajišťuje prý halám všechny parametry potřebné pro hokejové soutěže a navíc jeho realizace se pohybuje na zhruba poloviční ceně.

„Nechtěli jsme nějaký sklad s ledovou plochou,“ odmítl však Kubera tento projekt.

Starý zimní stadion v Teplicích byl v provozu do roku 2010. Původní ale nepatřil městu, radnice bude jeho vlastníkem, až se nyní postaví nový. Teplice ho zaplatí z vlastních peněz. „Máme naspořenou jednu miliardu a dokud budu primátorem, nepůjčíme si ani korunu,“ dodal Kubera.

Reklama

Doporučované