Hlavní obsah

Teplický soudce čelí kárnému řízení kvůli nelegální Bendově oslavě

Foto: ČTK/Šálek Václav, ČTK

Soudce Miroslav Čapek

Reklama

Soudce Miroslav Čapek účast na oslavě popírá.

Článek

Teplický soudce Miroslav Čapek čelí kárnému řízení kvůli účasti na lednové nelegální oslavě v teplickém hotelu podnikatele Petra Bendy. Uvedl to dnes Český rozhlas - Radiožurnál na základě vyjádření předsedy Okresního soudu v Teplicích Jana Tichého. Čapek účast na oslavě popírá. Narozeninová oslava někdejšího vlivného politika ČSSD Bendy v teplickém hotelu Prince de Ligne se konala za účasti desítek lidí v době, kdy byly kvůli šíření nemoci covid-19 uzavřeny hotely a byly omezeny hromadné akce. Někteří účastníci akce již dostali pokuty za porušení protiepidemických opatření.

„Sděluji, že kárné řízení bylo zahájeno,“ řekl Radiožurnálu předseda soudu Tichý. Víc zatím sdělit nechtěl. S obsahem kárného návrhu se podle Tichého musí nejdříve seznámit Čapek. Tichý v médiích již dříve uváděl, že má dost důkazů, že Čapek na oslavě byl. Soudce Čapek ale tvrdí, že na oslavě nebyl a víkend údajně trávil se svou matkou. „Celé je to nesmysl a nevím, kde se toto tvrzení vzalo. Navíc nejde o lidi, se kterými bych měl vůbec, co si říct,“ řekl Čapek rozhlasu k Bendově oslavě.

Mluvčí Nejvyššího správního soudu Jana Humplíková potvrdila rozhlasu, že soud kárný návrh přijal. Kdy se bude soud návrhem zabývat, však není podle rozhlasu ještě jasné, protože dosud nebyl stanoven termín jednání.

Soudce Čapek byl v minulosti opakovaně trestán snížením platu v kárných řízeních. Kárný senát mu v roce 2015 snížil plat o deset procent na čtvrt roku za to, že v den komunálních voleb rozesílal e-mailem fiktivní přepisy údajných rozhovorů tehdejšího teplického primátora Jaroslava Kubery (ODS). V roce 2017 byl Čapkovi snížen plat o 15 procent na čtyři měsíce kvůli nezákonnému rozhodnutí o vazbě pro jednoho podezřelého. Letos v květnu pak byl Čapkovi opět snížen plat o desetinu na čtyři měsíce kvůli průtahům a pochybením v soudních líčeních.

Na nepovolené Bendově oslavě byl mimo jiné například i tehdejší šéf Národní sportovní agentury a poslanec Milan Hnilička (za ANO), který pak po zveřejnění informací o oslavě složil poslanecký mandát. Na party byl i tehdejší liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák, kterého poté odvolal z funkce policejní prezident Jan Švejdar. Odvolán byl ze stejného důvodu rovněž ředitel teplické věznice Petr Blažek. Na funkci kvůli účasti na Bendově oslavě rezignovali také šéf teplického fotbalového klubu Petr Hynek či teplický zastupitel Michal Kasal.

Krajští hygienici kvůli Bendově oslavě dali Hniličkovi a také členovi rady České televize Jiřímu Šlégrovi a Vlastimilu Dvořákovi mladšímu, členu Bendovy rodiny, pokuty 10.000 korun za nenošení roušky. Případ navíc nadále řeší i teplický magistrát, který se zabývá samotnou účastí lidí na oslavě.

Reklama

Doporučované