Hlavní obsah

Teplota by se mohla do konce století globálně zvýšit o pět stupňů

Poslední čtyři roky byly nejteplejší od poloviny 19. století.Video: Reuters

 

Reklama

Světová meteorologická organizace varuje, že lidstvu brzy vyprší čas, aby změnilo trend globálního oteplování. Poslední čtyři roky byly ty nejteplejší od poloviny 19. století. Nejnovější měření tak odhadují nárůst teploty až o 5 stupňů do konce roku 2100.

Článek

Průměrné světové teploty se zvedly o necelý jeden stupeň oproti době před průmyslovou revolucí. Podle záznamů byly poslední čtyři roky nejteplejší. Extrémní počasí tak ovlivnilo ráz na všech kontinentech, pokračuje tání ledovců a hladina moře se nadále zvyšuje.

Trend oteplování je tak nezpochybnitelný a výsledky prokazují, že dochází čas na řešení klimatických změn. Uvádí tak Světová meteorologická organizace (WMO), která závěr z měření zveřejnila ve zprávě State of the Climate in 2018.

„Jsou to více než jen čísla,” sdělila Elena Manaenková, zástupkyně generálního tajemníka WMO. „Každý zlomek stupně oteplování má dopad nejen na lidské zdraví, ale i přístup k potravinám a pitné vodě, vymírání fauny a flóry či na přežití korálových útesů a mořského života,” dodala Manaenková.

Světová meteorologická organizace upozornila, že svět výrazně překračuje vytyčené cíle. V roce 2015 se totiž Pařížskou dohodou zavázal udržet oteplování do 2 stupňů s cílem limitovat nárůst na 1,5 stupně. Podle Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPPC) však i toto způsobí úbytek korálových útesů, zvýšení hladiny moře a extrémní počasí v mnoha regionech.

Tímto tempem tak hrozí, že se oteplování zvýší o 3 až 5 stupňů Celsia do konce tohoto století. „Koncentrace skleníkových plynů jsou znovu na rekordních úrovních, a pokud bude stávající trend pokračovat, budeme možná svědky zvýšení teploty o tři až pět stupňů Celsia do konce století,“ řekl generální tajemník WMO Petteri Taalas. „Pokud vytěžíme všechny známé zdroje fosilních paliv, nárůst teploty bude o hodně vyšší,“ varoval Taalas.

WMO kromě toho odhaduje, že během příštích tří měsíců s pravděpodobností 75 až 80 procent nastane meteorologický jev El Niño. Ten vždy po několika letech vyvolává sucha v tropech a mimo jiné snižuje kapacitu lesů vstřebávat skleníkový plyn oxid uhličitý. Pokud El Niño nastane, bude rok 2019 ještě teplejší než tento, upozorňuje Světová meteorologická organizace.

Reklama

Související témata:

Doporučované