Hlavní obsah

Teploty se budou držet vysoko až do konce pracovního týdne, o víkendu by se mělo ochladit

Videoblog meteorologa Petra Dvořáka.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Za extrémními výkyvy počasí, které sužují nejen Česko, ale i další evropské země, podle mnohých odborníků stojí klimatický jev zvaný El Niňo.

Článek

V úterý bude polojasno až jasno, denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 25 až 29 stupňů. Na jihu Moravy budou teploty dosahovat až 33 °C, zatímco na Šumavě naopak nepřekročí 25 °C.

Obdobně bude i v dalších pracovních dnech tohoto týdne. Mírně by se mělo ochladit přes víkend, kdy by denní teploty mohly spadnout až o 10 stupňů. Víkendové ochlazení navíc bude doprovázet mírný déšť nebo přeháňky.

Za extrémními výkyvy počasí, které sužují nejen Česko, ale i další evropské země, podle mnohých odborníků stojí klimatický jev zvaný El Niňo. Ten podle meteorologa Petra Dvořáka způsobuje to, že se teplé vody, za normálních okolností situované v okolí Austrálie, přesouvají k východu, k pobřeží Jižní Ameriky. Tam značně ovlivňují místní klima, což hýbe s klimatickými poměry po celém světě.

El Niňo je cyklickým jevem a podle některých klimatologů v tomto roce začíná svou novou fázi, soudí Dvořák. Sucho a teplo by tak v příštím roce mohlo kulminovat a rok 2019 by se do historie mohl zapsat jako rok skutečných extrémů.

Reklama

Doporučované