Hlavní obsah

Teploty určí oblačnost, přes den může být osm, ale i patnáct stupňů

Meteoblog Petra Dvořáka.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Počasí se bude podle Petra Dvořáka zhruba další týden odvíjet podle oblačnosti, která se v tomto ročním období špatně předpovídá. Teploty při jasném počasí budou v České republice téměř o polovinu vyšší než při oblačném.

Článek

Předpověď na zbytek týdne slibuje poměrně teplé počasí s teplotami blížícími se patnácti stupňům, meteorolog Petr Dvořák ale varuje, že v tomto ročním období za stávajících podmínek není předpověď vůbec snadná.

Nad východní Evropou je totiž momentálně mohutná tlaková výše, která blokuje postup tlakových níží ze západu a kvůli tomu se nad území České republiky nedostane ani vláha z Atlantiku, která by spustila deště či sněžení. Nad Britskými ostrovy je naopak tlaková níže. Naše území je tak podle Petra Dvořáka přesně mezi, což znamená, že k nám mezi tlakovou výší a tlakovou níží od jihu proudí teplý a částečně vlhký vzduch.

V praxi to znamená, že na našem území zhruba další týden budeme mít binární počasí. Může být buď jasno s teplotami zhruba patnáct stupňů, nebo oblačno s teplotami okolo osmi stupňů.

Počasí se bude odvíjet podle toho, zda se během dne rozpustí mlha. Pokud ne, bude zataženo a zima, pokud ano, bude jasno a teplo.

Reklama

Související témata:

Doporučované