Hlavní obsah

Teprve šestnáctiletý Bulhar se chce pokusit „převeslovat“ Atlantik

Svět bez obalu: Maksim Ivanov se chce pokusit se svým otcem během tří měsíců „převeslovat“ Atlantik.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Šestnáctiletý Bulhar Maksim Ivanov se chystá na cestu přes Atlantik a doufá, že bude nejmladším člověkem, který se dostane z Portugalska do Brazílie. Pro svou cestu si totiž zvolil netradiční prostředek - veslici.

Článek

Spolu s ním se na cestu vypraví i jeho otec Štefan. Oceán chtějí přeplout pomocí vlastní síly.

„Určitě mám obavy z bouřek. Ale ty netrvají pořád. V nejhorším případě nás může nějaká zasáhnout a trvat několik dní, ale pak skončí. Já se teď bojím nejvíce toho, že budu tak daleko od všech lidí,“ říká Maxim.

Cesta potrvá dva až tři měsíce. Jeden z nich musí pořád veslovat. Loď byla pro ně speciálně navržena ve Velké Británii. Ale otec se synem si ji pak museli sami vyrobit v garáži.

Pokud by došlo k převrácení lodi, tak by se měla sama vrátit zpět na hladinu. Tak jsou tyto lodě konstruovány. Důležité je, aby oba průlezy byly zavřené, jinak by se mohla loď zatopit. Ale ani tak by se nepotopila, protože je uvnitř dalších třináct prostor - každá z nich je nezávislá na ostatních.

Svou plavbou hodlají podpořit povědomí lidí v Bulharsku ohledně dárcovství orgánů, protože se v této zemi provádí nejméně transplantací z celé Evropské unie. A nemocní zde musí čekat mnoho let na vhodného dárce.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované