Hlavní obsah

Terapie šokem. Saúdové ukončili protikorupční tažení, ve státní pokladně přibyly dvě miliardy

Saudská Arábie ukončila národní protikorupční akci.Video: Eva Krchová, Shutterstock.com

 

Reklama

Arabský korunní princ Muhammad bin Salmán ukončil protikorupční čistku, kterou zahájil v roce 2017. Úřady vyšetřovaly členy královské rodiny, podnikatele a obchodníky. Stát zabavil v majetku i v hotovosti přes 100 miliard dolarů (2,2 bilionu korun). V prohlášení to oznámil královský palác.

Článek

Podle oficiálního přehledu se ke vzneseným obviněním přiznalo 87 lidí, kteří přistoupili na dohodu o postoupení části majetku v podobě peněz, nemovitostí i podniků. Osm obviněných se přiznat odmítlo a vyšetřovatelé je předali prokurátorovi. Nedořešeno je 56 případů osob, kterým prokuratura vzhledem k povaze obvinění dohodu nenabídla.

Čistku nařídil následník trůnu Muhammad bin Salmán v listopadu 2017, tedy čtyři měsíce po svém nástupu do funkce. Mezi asi 200 zadrženými tehdy byli i princové, ministři a bohatí podnikatelé. Drženi byli hlavně v luxusních rijádských hotelech.

Podle nynějšího prohlášení královského dvora bylo vyslechnuto 381 lidí, někteří z nich jako svědci.

Kampaň byla šokem pro celou zemi a vyvolala znepokojení i mezi zahraničními investory, připomenul server BBC. Agentura Reuters píše, že tažení skončilo stejně náhle, jako začalo, i když se v podnikatelských kruzích šíří zprávy o chystaném druhém kole zatýkání.

Ti, kdo nebyli obviněni, byli sice propuštěni na svobodu, ale není jasné, kdy v jejich případě bude zrušen zákaz vycestovat ze země a kdy jim budou uvolněna bankovní konta.

Náhlé protikorupční tažení se vysvětlovalo jako vyřizování mocenských účtů s příchodem nového korunního prince. Jeho pozicí ale značně otřásla vražda novináře Džamála Chášakdžího, který byl zabit loni v říjnu na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Tělo se nenašlo a stále není jasné, kdo likvidaci tohoto kritika Rijádu nařídil. Americká CIA ale z objednávky a řízení vraždy nařkla právě korunního prince.

Korunní princ protikorupční kampaň označil za terapii šokem a za vyčištění ekonomiky. Muhammad bin Salmán sice prosadil i některé sociální reformy, když obnovil provoz kin a pustil ženy za volanty aut, avšak zároveň s tím pokračoval v pronásledování disidentů. Vězněni jsou intelektuálové i obhájkyně práv žen.

Reklama

Doporučované