Hlavní obsah

Kartou by mělo jít zanedlouho zaplatit úplně všude. Česko tak bude světovým lídrem v bezhotovostních platbách

Ilustrační fotografie.

Reklama

Bezhotovostně půjde brzo platit prakticky všude. Ministerstvo průmyslu a obchodu usnadnit drobným podnikatelům zavedení bezhotovostních plateb. Jde o několik set tisíc míst.

Článek

Spotřebitelé v České republice již pouze výjimečně narazí na obchodníka, který by neměl platební terminál. V zásadě to jsou pouze drobní živnostníci a řemeslníci, u kterých kartou zaplatit stále nelze. Důvodem je pro ně nejčastěji to, že zavedení plateb kartou by je stálo moc peněz.

„Chtěli bychom dát terminál zdarma sto tisícům až dvěma statisícům malých živnostníků," uvedla minulý týden ministryně Marta Nováková pro Hospodářské noviny.

Drobní živnostníci se bojí poplatků

Velké obchody mají totiž terminál mnohdy zdarma. Podle Hospodářských novin navíc z plateb přes něj odvádějí provozovatelům třeba jen 0,5 procenta. U menších obchodníků ale může jít i o dvě procenta a víc.

„Chápeme, že malí živnostníci mají finanční bariéry, proč platební terminál nemají. Chtěli bychom proto vytvořit fond, ze kterého by dostávali terminály zdarma, a budeme se bavit i o tom, jak by se jim mohly snížit také poplatky za přijímání karet. V praxi by to mělo začít fungovat od ledna 2020," řekla HN ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO).

Nováková ve středu podepíše memorandum o vzájemné spolupráci a podpoře cílů bezhotovostní ekonomiky společně se zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, Svazu průmyslu a dopravy ČR, Hospodářské komory ČR, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a společnosti MasterCard.

200 tisíc terminálů zdarma a propojení s EET přechod zvýhodní

Zmíněných sto až dvě stě tisíc platebních terminálů by podle ministryně Novákové mohli drobní živnostníci obdržet z nově vznikajícího fondu zdarma.

Dále by pak živnostníky a malé a střední podnikatele čekalo propojení s třetí a čtvrtou vlnou EET. Vládní novelu zákona o evidenci tržeb se ve Sněmovně podařilo schválit tento týden v prvním čtení na osmý pokus. Šance rozšíření EET dál a třeba i právě na řemeslníky tak opět vzrostla.

Malí obchodníci by pomocí nových terminálů mohli jednak evidovat hotovostní platby, druhak se na bezhotovostní platby nevztahuje povinnost elektronické evidence tržeb. Tím by se vyhnuli pořizování jakýchkoliv dalších zařízení.

Celorepublikové pokrytí terminály

Podle poslední statistiky Sdružení pro bankovní karty zveřejněné HN mohli Češi koncem třetího čtvrtletí roku 2018 zaplatit kartou už téměř na 138 tisících místech. Celkově jim bylo k dispozici skoro 216 tisíc terminálů. Před třemi roky bylo provozoven přijímacích karty o čtvrtinu méně. Počet terminálů se přitom zvýšil o 46 procent.

„Aby Češi mohli platit kartou namísto hotovosti, odpovídá to zavedení zhruba dalších 200 tisíc terminálů,“ odhaduje pro Hospodářské noviny šéf kartové společnosti Mastercard pro Česko, Slovensko a Rakousko Miroslav Lukeš.

Česko je světovou jedničkou v bezkontaktních platbách

V České republice stále roste počet vydávaných platebních karet, rozvíjí se nové technologie v oblasti bezhotovostních způsobů placení. ČR je světovým lídrem v užívání bezkontaktních karet.

V Česku je 93 procent plateb kartou Mastercard v obchodě bezkontaktních. V Evropě to je každá druhá platba. Vyplývá to ze statistik společnosti Mastercard. Počet vydaných platebních karet v Česku za první pololetí stoupl o milion na 11,7 milionu. Bezkontaktních karet přibylo 1,1 milionu na 10,87 milionu, vyplývá ze statistik Sdružení pro bankovní karty.

Reklama

Doporučované