Hlavní obsah

Terorismus ani násilí nevzplanou ze dne na den. Má to vždy dlouhý příběh, říká uznávaný režisér

Svět bez obalu: O násilí, terorismu a obyvatelích Iráku s režisérem Feuratem Alanim.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Exkluzivní rozhovor s tvůrcem dokumentu Všechny vůně Iráku. Irácko-francouzský tvůrce Feurat Alani v něm zmapoval rány, které tato země utrpěla, ale i příběhy z obyčejného života.

Článek

Diktatura Saddáma Husajna, irácko-íránská válka, dvě americké intervence, válka proti Islámskému státu. Tyto události stály životy miliony Iráčanů a zdevastovaly zemi, která by díky svým zásobám ropy mohla být celkem prosperujícím státem.

Tragickou historii své země se pokusil zpracovat irácko-francouzský nezávislý režisér a novinář Feurat Alani. Dokument Všechny vůně Iráku se skládá z dvaceti animovaných krátkých filmů, které slouží k odvyprávění jeho osobního životního příběhu a jeho zkušeností z Iráku především z doby, kdy byl ještě malý chlapec.

V současné době je Alani známý novinář, který se v Iráku zúčastnil i řady bojových situací.

„Rozhodl jsem se popsat tento tři dekády dlouhý příběh o Iráku zaprvé proto, že jsem od roku 2003 viděl ve zprávách a na sociálních médiích pouze údaje a čísla o počtu mrtvých a o násilí,” říká v rozhovoru pro pořad Svět bez obalu Alani. „Já samozřejmě znám tuto část reality, ale chtěl jsem ukázat i druhou tvář Iráku. A ta druhá tvář je o tom, že v Iráku žijí lidé jako já a vy. Mají příběhy k vyprávění. Žijí svůj obyčejný život. A to jsem se snažil rozpoznat, ještě když jsem byl dítě, a později také jako zpravodaj v Iráku.“

Zaměřil se na to, kde se berou počátky zloby, nenávisti a násilí. „Je to pro mě důležité téma: Že terorismus nebo násilí nevzplanou ze dne na den. Vždy to má dlouhý příběh, který je o válkách, invazích a o lidech, kteří pořadně nerozumí tomu, proč zahraniční armády, jako je ta americká v Iráku nebo ruská v Afghánistánu, vůbec přišly. Je to všechno o nepochopení mezi dvěma zeměmi a samozřejmě i o politických a ekonomických zájmech. Právě z těchto důvodů je to obrovská bitva.“

Iráčané jsou podle režiséra Alaniho přesvědčeni, že jejich země je neustále okupována. „Nejdřive Brity, pak Američany a dnes mnoha různými militantními skupinami a takzvanými politickými stranami… Takže to, k čemu mířím, je, že žádný terorismus nebo násilí se neobjeví jen tak z nebe. Vždy to má nějaký důvod, jen se musíte vrátit zpátky do minulosti a pochopit ho,“ říká Feurat Alani.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované