Hlavní obsah

Terorismus. Ať se sbalí celá ruská ambasáda, reagují politici na kauzu Vrbětice

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

Premiér Andrej Babiš oznámil, že existuje důvodné podezření, že se ruští agenti podíleli na výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích, při kterém zahynuli dva lidé. Česko vyhostí část osazenstva ruské ambasády.

Článek

Na závažné informace okamžitě reaguje politická scéna, část politiků neváhá použít slovo terorismus. A volá po tvrdších krocích proti Rusku.

Naopak strohá reakce přišla z Pražského hradu. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka byl prezident informován v průběhu soboty. „Prezident republiky tedy veškeré informace má k dispozici. Nejvyšší ústavní činitelé postupují v součinnosti,“ dodal mluvčí.

Šokovaný aktivitami ruských agentů na území Česka je předseda ODS Petr Fiala. „Jde o akt státního terorismu proti demokratickému suverénnímu státu. Reakce České republiky musí být tvrdá a srozumitelná,“ uvedl.

Podle Fialy ale nestačí vyhostit 18 diplomatů, musí následovat tvrdší kroky. Senátor a místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin označil Rusko dokonce za říši zla.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové se Rusko nikdy nesmířilo s tím, že Česko už je mimo sféru jejich vlivu. „Vede proti nám válku a dnes jsme se dozvěděli jen o části jejich teroristické činnosti. Kroky vlády jsou nedostatečné, je potřeba zavřít naše vrata. Celá ruská ambasáda prošpikována špiony si musí balit kufry!“ vyzvala k ještě tvrdším opatřením proti Ruské federaci.

Pro vyhoštění ještě většího počtu diplomatů by byl i předseda lidovců Marian Jurečka. „Prezident a premiér musí požadovat okamžitou omluvu prezidenta Putina, vysvětlení, proč takový čin byl udělán, a náhradu škody za tento teroristický čin! Česko-ruské vztahy takto nemohou fungovat!“ uvedl na Twitteru. Dodal, že vláda by měla Rusko okamžitě vyloučit z tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany.

Na to samé upozornil také předseda hnutí STAN Vít Rakušan. „Slova o tom, že nás Rusko považuje za nepřítele, nebyla přehnaná. Ještě je chce někdo nechat stavět jadernou elektrárnu?“ zeptal se.

Pirátský poslanec Jan Lipavský, který se dlouhodobě zabývá tendrem na Dukovany, pochválil premiéra Andreje Babiše za reakci. „Spojení výbuchu ve Vrběticích s aktivitami ruských tajných služeb považuji za šokující informaci. Vítám odpovědnou reakci premiéra Andreje Babiše,“ uvedl.

Bod zlomu ve vztazích

Šok vyjádřili i politici z vládních stran. „Jsem šokována informacemi od premiéra a ministra vnitra. Česka republika je suverénní stát. Byli jsme napadeni. Naše reakce musí být jednoznačná. Toto je bod zlomu ve vztazích Česko-Rusko,“ uvedla poslankyně ČSSD Kateřina Valachová.

„Závěr z dneška je jasný. Je na čase utnout debaty o zapojení Ruska do dostavby Dukovan. Bezpečnostní rizika musíme brát vážně a ne čekat, až se něco stane. Stejně tak je třeba jasně odmítnout ruskou hybridní válku kolem očkování,“ napsal na Twitteru bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Seznam Zprávy oslovily několik členů sněmovního bezpečnostního výboru s otázkou, zda byli o zjištěních informováni předem. I pro ně jsou ale zjištění překvapením. „Vůbec žádnou informaci tohoto charakteru jsem neměl. 18 vyhoštěných diplomatů je málo. Docela bych zatlačil,“ myslí si například člen výboru Jan Birke (ČSSD).

Podle dalšího člena výboru Jana Bartoška (KDU-ČSL) se jen dále prokazuje pravdivost varování českých bezpečnostních služeb, podle kterých Rusko na území Česka vyvíjí nepřátelskou činnost. „Rusko svým chováním samo sebe vylučuje ze zásadních věcí jako je například dostavba jádra v Dukovanech,“ myslí si Bartošek.

Reklama

Doporučované