Hlavní obsah

Terorismus může do Česka přijít kdykoli. Důležité je zvládnout i „den poté“, říká izraelský expert

Podívejte se na rozhovor s Yotamem Daganem.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kdysi byl velitelem speciálních jednotek izraelského námořnictva. Teď Yotam Dagan jako šéf Izraelského traumacentra pro oběti terorismu a války (NATAL) pomáhá přeživším po teroristických útocích.

Článek

„Ti, co přežili atentát, mají prožitky blízké smrti a neustále na to myslí. Mým úkolem je jim pomoci vrátit se k normálnímu životu,“ vysvětluje izraelský klinický psycholog Yotam Dagan.

Sám má řadu podobných zážitků z vojenské služby. Jeho první přímá zkušenost s blízkostí smrti ale nesouvisí s kariérou v armádě.

„Když mi bylo jedenáct, procházel jsem se u našeho domu a uviděl muže v maskáčích s Kalašnikovy AK-47. Schoval jsem se ve křoví a oni prošli těsně kolem mě. Za pár minut jsem uslyšel výstřely. Byla to skupina palestinských teroristů, kteří přijeli na člunu z Libanonu a neměli tušení, kde přistáli. Chtěli se někoho zeptat. Našli Američanku, fotografku ptáků, která jim to řekla, a oni ji zabili. Později zastavili autobus na pobřežní silnici, z čehož vznikl strašný teroristický útok se spoustou zavražděných Izraelců,“ vzpomíná Dagan.

Jak se dá připravit na to, že se atentáty stávají součástí života v západních velkoměstech? Jak funguje lidská psychika v extrémní život ohrožující situaci? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované