Hlavní obsah

Terorismus v Tunisku: Turisté mohli žít, kdyby se policie „záměrně nezpozdila“

Bezpečnostní složky záměrně otálely se zásahem při střelbě v tuniském letovisku.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Teroristický útok v tuniském letovisku mohl mít mnohem méně obětí. Ukázalo to britské vyšetřování atentátu, při kterém zemřelo 38 lidí.

Článek

Tuniské bezpečnostní služby úmyslně otálely se zásahem při teroristickém útoku na pláži poblíž města Súsa. Vyplývá to ze svědectví získaného během vyšetřování.

„Policie záměrně plýtvala časem, než v červnu roku 2015 zareagovala na útok, jenž trval hodinu a zemřelo při něm 38 turistů,” zaznělo podle listu The Independent během výslechů před Královským soudním dvorem v Londýně.

„Turisté přišli zbytečně o život, ” okomentovala situaci Samantha Leeková, poradkyně vyšetřovacího týmu.

„Bezpečnostní jednotky měly možnost útok zastavit ještě před příjezdem policie, místo toho ale promarnily značné množství času a nedostaly se do hotelu včas,” píše ve své zprávě tuniský soudce Lazhar Akremi.

U soudu však nezaznělo, proč se bezpečnostní jednotky opozdily. Leeková ale tvrdí, že podle tuniského ministra vnitra šlo z jejich strany o vědomé pozdržení akce.

Atentátník systematicky povraždil automatickou zbraní turisty na pláži před hotelem Imperial Marhaba. Pak se vydal dovnitř. Poblíž byli jen dva ozbrojení členové ochranky, jednoho zasáhl výbuch granátu a druhému nefungovala zbraň. Hotel je od útoku zavřený.

V soudní síni v Londýně, která byla plná příbuzných obětí, se před začátkem prvního stání držela minuta ticha za mrtvé, poté se nahlas přečetla jejich jména.

Soudce Nicholas Loraine-Smith uvedl, že by se během dalších sedmi týdnů měl vyšetřovat nejen atentát samotný, ale i další okolnosti, například rady ohledně bezpečnosti, které měli podat cestovní agenti turistům.

Řešit by se také měla bezpečnostní opatření, která vedení hotelu zavedlo po teroristickém útoku ve městě Tunis, k němuž došlo tři měsíce před vražděním poblíž Súsy.

Z celkem 38 zavražděných bylo třicet turistů původem z Británie. Atentát v Súse byl pro Spojené království nejtragičtější od londýnských bombových útoků v roce 2005.

Reklama

Související témata:

Doporučované