Hlavní obsah

Terorista z Berlína byl závislý na drogách, bral kokain a extázi

Útočník z Berlína Anis Amri byl závislý na kokainu a extázi.

 

Reklama

Policie má podezření, že čtyřiadvacetiletý Anis Amri byl pod vlivem drog i během útoku na berlínském vánočním trhu.

Článek

Když vjel Amri před Vánoci do davu lidí na berlínském náměstí Breitscheidplatz, mohl být podle posledních výsledků vyšetřování pod vlivem kokainu a extáze. Uvedl to německý deník Die Welt, který cituje dosud nezveřejněné závěry z vyšetřování. Policie by o nich v pondělí měla informovat poslaneckou komisi Bundestagu.

Podle vyšetřovatelů bral Amri drogy pravidelně a byl na nich závislý. Že se jejich prodejem v Berlíně také živil, policie věděla ještě před útokem z 19. prosince. Už v červenci se zapletl do ozbrojené potyčky, která následovala po hádce o prodej drog.

Kamera zachytila vteřiny atentátu na berlínském tržišti.

Německé úřady Amrimu zamítly azyl, ale nebyly schopné ho ze země deportovat. Bezpečnostní složky také čelily kritice, proč čtyřiadvacetiletého Tunisana bedlivěji nestřežily, když byl mezi rizikovými osobami, které mohly chtít spáchat útok.

Proč ho tajné služby nesledovaly?

Užívání drog je silně proti islámským hodnotám. A německé úřady také prověřují možnost, že Amri vypadl ze seznamu sledovaných lidí kvůli tomu, že jako drogově závislý nebyl podezřelý z toho, že by mohl spáchat teroristický útok ve jménu víry. Navíc, který by útočil jako bojovník Islámského státu.

Amri podle vyšetřovatelů využíval při pobytu v Německu 14 různých identit a často měnil místo pobytu.

Berlínský atentát z 19. prosince loňského roku si vyžádal 12 obětí. Jednou z nich byl řidič polského kamionu, kterého Amri zastřelil. Přímo na trzích pak následkem útoku zahynulo dalších osm lidí. Tři oběti podlehly svým zraněním v nemocnici. Kromě Poláka zemřela také jedna Češka, další oběti pocházely z Itálie, Izraele, Ukrajiny a Německa.

Atentátníka Amriho zabili italští policisté ve městě Sesto San Giovanni nedaleko Milána poté, co na ně Tunisan začal střílet. Amri po útoku procestoval pět zemí, než se dostal do Itálie. Podle vyšetřovatelů zřejmě mířil na jih země.

Reklama

Doporučované