Hlavní obsah

Teroristický útok na Novém Zélandu je propojený s rakouským hnutím

Napojení rakouského hnutí na útok v Christchurch.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Mezi Identitárním hnutím a teroristickým útokem na Novém Zélandu existuje spojitost , řekl rakouský kancléř. Policie vyšetřuje mluvčího skupiny Martina Sellnera.

Článek

Rakouský kancléř Sebastian Kurz potvrdil, že existuje finanční souvislost mezi útokem na mešity v novozélandském městě Christchurch a krajně pravicovým Identitárním hnutím v Rakousku, píše agentura Reuters. Útočník z Christchurch Brenton Tarrant měl na začátku minulého roku poslat předsedovi hnutí Martinu Sellnerovi v přepočtu téměř 40 tisíc korun. Kurz také řekl, že se snaží rozpustit Identitární hnutí, potože je extremistické.

„Můžeme potvrdit, že existuje finanční podpora a tedy propojení mezi útočníkem z Nového Zélandu a Identitárním hnutím,“ potvrdil Kurz médiím.

V souvislosti s teroristickým útokem na mešity na Novém Zélandu v Rakousku prohledali byt mluvčího krajně pravicové skupiny Identitární hnutí Rakouska (IBÖ). Informovala o tom agentura APA. Martin Sellner čelí podezření z členství v teroristické organizaci. Sellnerův vídeňský byt prohledali členové Spolkového úřadu na ochranu ústavy a pro boj s terorismem (BVT), který má v Rakousku roli civilní kontrarozvědky. Zabavili několik datových nosičů a mobilní telefon.

Sám Sellner jejich prohlídku okomentoval ve videu na platformě YouTube, ve kterém se i hájil před tím, že by mohl být s útokem jakkoli spojován. „Nejsem členem teroristické organizace. Nemám s tímto mužem nic společného, pouze jsem pasivně přijal jeho dar,“ řekl Sellner.

Podle mluvčího prokuratury je známý pravicový extremista Sellner podezřelý z trestného činu členství v teroristické skupině. Kvalifikace trestného činu se ale v průběhu vyšetřování ještě může změnit. Identitární hnutí je namířeno proti multikulturalismu a bojuje proti údajné ztrátě identity evropských národů kvůli imigraci. Příznivce má kromě Rakouska i v Německu či Francii.

Částku chce Sellner podle svých slov nyní darovat na charitu. Odmítl, že by měl s teroristickým útokem na Novém Zélandu něco společného, Tarranta prý nezná, ani se s ním nikdy nesetkal. „Chtěl mě (darem) do té věci zatáhnout,“ uvedl v obraně Sellner.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz úřady vyzval, aby se případu důsledně věnovaly. „Jakékoli spojení atentátníka z Christchurch se členy Identitárního hnutí v Rakousku musí být beze zbytku a bez ohledů vyšetřeno,“ uvedl. „Naše pozice je velmi jasná, v naší společnosti nemá místo žádný extremismus – ať už se jedná o radikální islám nebo o krajně pravicové fanatiky,“ řekl Kurz k možnému rozpuštění hnutí.

Už minulý týden rakouská média informovala, že Australan, který v mešitách v Christchurch zabil 50 lidí, navštívil loni v listopadu několik rakouských měst včetně Vídně, Salcburku či Innsbrucku. Na zbraň, kterou Australan útočil v mešitách, napsal mimo jiné letopočet 1683, kdy byli u Vídně poraženi Turci, či jméno tehdejšího obránce rakouské metropole Ernsta Rüdigera von Stahremberga.

Reklama

Doporučované