Hlavní obsah

Teroristický útok obyvatele New Yorku nezastrašil. V ulicích oslavili Halloween

Lidé v maskách procházeli New Yorkem, jen pár bloků od místa útokuVideo: AP

 

Reklama

Teroristický útok Newyorčany nezastrašil. V úterý večer se sešli v manhattanské West Village k halloweenskému průvodu, a to i přesto, že k incidentu došlo jen o pár bloků dál. Akce se uskutečnila podle plánů, střežilo ji však mnohem více policistů.

Článek

Někteří z účastníků akce uvedli, že útok pro ně byl impulzem k účasti na průvodu. „Chtěla jsem podstoupit riziko a podpořit město New York. Proč bych sem neměla chodit?” řekla jedna z účastnic průvodu stanici CNN.

„Když si necháte změnit život, ti špatní vyhrají,” poznamenal Jason Carroll.

Průvodu se zúčastnili i newyorský starosta Bill de Blasio a guvernér Andrew Cuomo. „Na halloweenském průvodu jsme proto, abychom vám řekli, že jste nevyhráli a že jste nás nezasáhli,” směřoval Cuomo svůj proslov na teroristy. „Žijeme dál naše životy, nenecháme teroristy vyhrát. To je důvod, proč se účastním tohoto průvodu, a ne to, že mám skvělý kostým,” dodal guvernér.

Průvod začal v manhattanské West Village, jen pár bloků od místa, kde útočník z Uzbekistánu s pronajatou dodávkou vjel na stezku pro pěší a cyklisty. Zabil osm lidí a nejméně jedenáct jich zranil.

Úřady vyšetřují útok, jejž podle médií spáchal Uzbek Sayfullo Saipov, jako teroristický čin. Zatím našli v dodávce vzkaz, na kterém Saipov uvedl, že čin udělal ve jménu Islámského státu.

Na sociálních sítích se mezitím začal šířit hashtag #NYCStrong projevující víru, že lidé nenechají strach vyhrát. V úterý večer se také Světové obchodní centrum na počest obětem rozsvítilo v červené, bílé a modré barvě.

Někteří Američané ale líčí pocity hrůzy

Třiadvacetiletý student IT Badatunde Ogunniyi viděl incident na vlastní oči, když se spolužáky seděl před budovou univerzity. „Viděl jsem přijíždět dodávku, zrychlovala. Jela rychlostí asi 100 kilometrů za hodinu. Povolená rychlost tu je přitom 65,” popsal. „Viděl jsem, jak dodávka srazila dva lidi. Poté pokračovala dál po chodníku a cyklostezce,” dodal Ogunniyi. 

„Je to neuvěřitelné. Byl jsem ohromený. Nikdo pořádně nevěděl, co se děje. Nejprve to vypadalo jako dopravní nehoda,” vysvětlil mladík.

Svědkem nehody byl i čtrnáctiletý středoškolák Sirius Minovi. „Slyšeli jsme lidi křičet: Zbraň! Střelec! Lidé volali, ať utíkáme,” řekl Minovi. On a jeho přátelé si nejprve mysleli, že jde o halloweenský žertík. 

Že se nejedná o žert mu došlo ve chvíli, kdy uviděl útočníka, jak mává zbraněmi a volá hesla, kterým Minovi nerozuměl. 

Atmosféra v místě útoku se podle Ogunniyiho změnila na atmosféru plnou šoku. „Je to jedna z těch situací, u kterých člověk nečeká, že se stanou. Podobné události vídáte v televizi, ale nepřipouštíte si, že by se mohly stát přímo před vámi,” popsal Ogunniyi své pocity. 

Ze všeho nejvíc mu v paměti podle jeho slov utkvěl moment, kdy se Saipov s dodávkou řítil ulicí.

Reklama

Doporučované